Videók

Így használja az Instagram az Apache Cassandra-t

Így használja az Instagram az Apache Cassandra-t

Az Apache Cassandra az egyik legismertebb ún. NoSQL-jellegű adatbáziskezelő rendszer, amit számos nagy forgalmú oldal és szolgáltatás üzemeltetésében hasznosítanak. Ezek között van az Instagram is, ami mintegy 200 millió felhasználóval rendelkezik - és amely gyakorlatilag képtelen lenne működni ez a kritikus fontosságú szoftverkomponens nélkül. A videóban a szolgáltatás egyik fejlesztője mutatja be, hogy mire és miként is használják az irdatlan mennyiségű felhasználó kiszolgálásában a Cassandra-t.
 • 10 éve
 • nincs komment
Így kerülheted el a gépezés miatti hát-, kar- és lábfájást

Így kerülheted el a gépezés miatti hát-, kar- és lábfájást

Ez a rövid kis klip nem kifejezetten nevezhető a programozással kapcsolatos szakmai videónak, de ennek ellenére megtekintése minden fejlesztő - vagy egyáltalán csak a számítógéppel huzamosabb időn át dolgozó ember - számára javasolt. Azokat a tipikus hibás testtartásokat mutatja ugyanis be, amiket gépezés közben felvesznek az emberek - illetve azt, hogy hogyan lehet a helytelen tartást korrigálni, és ezzel az előbbiekből eredő hát-, kar- és lábfájásokat megelőzni, minimalizálni.
Bevezetés az AngularJS alapjaiba

Bevezetés az AngularJS alapjaiba

Valószínűleg nincs olyan a webfejlesztéssel kicsit is komolyan foglalkozó szakember a világon, aki az elmúlt egy-másfél év során ne hallott volna az "AngularJS"-ről - a Google által kidolgozott, deklaratív, kliensoldali UI keretrendszerről. Ez a videó azok számára készült, akik szeretnének utóbbi általánosságon túl is kicsit többet megtudni a keretrendszerről, és annak alapjaival nem önállóan, hanem egy előadás vezérfonala mentén megismerkedni.
 • 10 éve
 • nincs komment
Így készíthetsz kiváló mobilos weboldalakat

Így készíthetsz kiváló mobilos weboldalakat

Bár az okostelefonoknak köszönhetően ma már gyakorlatilag minden weboldalt el tudunk érni menet közben is, sok szájt mobilos élménye elég sok kívánnivalót hagy maga után. A Google a cég nyári I/O konferenciáján rögzített videója azt mutatja be, hogy milyen dolgokra kell odafigyelni a weboldalak tervezése és fejlesztése közben annak érdekében, hogy mobilon is kíváló élményt nyújtsanak - tehát egyszerűen és jól használhatók legyenek a kisméretű, érintőképernyős kijelzővel rendelkező eszközökön is.
 • 10 éve
 • nincs komment
A szoftverfejlesztő evolúciója - a kezdőtől a vérprofiig

A szoftverfejlesztő evolúciója - a kezdőtől a vérprofiig

Raquel Vélez az idei európai JSConf-on elhangzott előadása nem kifejezetten szakmai abban az értelemben, hogy nincs telepakolva az éppen divatos buzzwordökkel, nem bombázza a hallgatót rejtélyes kulcsszavakkal, sőt, gyakorlatilag egy sornyi kód sem jelenik meg a hozzá kapcsolódó diákon. Ehelyett inkább egy kedves, de mindenképpen elgondolkodtató kis történetet mesél el arról, hogy milyen fejlődésen megy keresztül egy programozó, mire eljut a kezdő szinttől addig, amikor már - szinte - minden tud egy adott nyelvről, eszközről. Amely állapot elérése után azonban nemsokára mindent kezdhet elölről... Hogy miért, az kiderül az előadásból.
 • 10 éve
 • nincs komment
Bevezetés a játékprogramozás alapjaiba - Python nyelven

Bevezetés a játékprogramozás alapjaiba - Python nyelven

Richard Jones előadása a játékprogramozás alapjaiba avatja be az érdeklődőket - méghozzá egy nem kifejezetten ilyen célra felhasználásáról ismert nyelvben, a Python-ban. Az idei PyCon-ról származó előadás egészen az alapokkal: a grafikus képernyő kezelésével és a bitmapek kirajzolásával kezdi, majd a sprite-ok megvalósításával, az eseménykezeléssel folytatja, végül a 3D-s grafikára és a hanggenerálásra is kitér. Ugyanakkor olyan általános - nyelvfüggetlen - koncepciókat is bemutat, mint hogy miként érdemes a játék karaktereit animálni, valamint a fegyverek működését és a figurák mozgását szabályozó rendszereket felépíteni.
 • 10 éve
 • nincs komment
Így állj neki első Android alkalmazásod megírásának

Így állj neki első Android alkalmazásod megírásának

A Google új videója lépésről lépésre mutatja be, hogy miként tudnak a téma iránt érdeklődők nekiállni első Androidon futó alkalmazásuk megírásának. Az alig 8 perces klip első fele a fejlesztői környezet telepítését és beállítását mutatja be, második fele pedig egy egyszerű példán keresztül azokat az alapelveket és alapvezérlőket magyarázza el, amikre a Google mobilos rendszerén futó appok épülnek.
 • 10 éve
 • nincs komment
Bevezetés a node.js alapjaiba

Bevezetés a node.js alapjaiba

Ez az alig egy órás webinar az utóbbi időben rendkívül népszerűvé vált, immár számos nagy cég (köztük a Microsoft, az eBay, a PayPal, a Walmart, a Yahoo, valamint a LinkedIn és a SAP) által is komoly célokra használt, JavaScript-alapú szerveroldali környezet, a node.js alapjaival ismerteti meg az érdeklődőket. A platform történetének áttekintése után elmagyarázza a node.js alkalmazások működésének alapjait és legfontosabb sajátosságait, amit követően a csomagkezelő bemutatása következik. Végül néhány példán át bemutatja a node.js erősségeit és hatékonyságát is.
 • 10 éve
 • nincs komment
A király GOTO utasítás

A király GOTO utasítás

Bár Dijkstra és Wirth óta elfogadott dogma, hogy a GOTO utasítás használata rossz és veszélyes, ebből eredően pedig kerülendő dolog a programozásban, valójában ez nem fedi a teljes igazságot, sőt, bizonyos értelemben távolabb nem is lehetne tőle. Carl Masak előadása azokra az alkalmazási területekre és feladatokra (co-rutinok, állapotgépek, egzotikus nyelvek és elosztott feldolgozási szerkezetek) világít rá, amelyek hatékony megvalósításában nem hogy nem káros, de egyenesen elengedhetetlen és kulcsfontosságú szerephez jut ez a lenézett programozási szerkezet.
Szeretnél értesítéseket kapni a legújabb érdekes hírekről?
Az értesítéseket később bármikor kikapcsolhatod, azt pedig személyre szabhatod, hogy mikor jelenhetnek meg neked.