Bár a fordítóprogramok mostanra már igen komoly múltra tekinthetnek vissza, és abszolút nem számítanak új találmánynak, az utóbbi mintegy egy évtizedben igen jelentősen átalakultak a velük szemben támasztott elvárások ahhoz képest, mint amik addig voltak. Ez persze működésükre és felépítésükre is kihatással volt, ami miatt ma már nagyon másként működnek, mint ahogy azt a klasszikus szakkönyvekben tanították.

A Channel 9 egy, a napokban megjelent új videójában Anders Hejlsberg, a Turbo Pascal, a Delphi és a C# atyja magyarázza el azt, hogy mik ezek a változások, mik váltották ki őket, és miként próbálnak meg a modern fordítók megfelelni az új kihívásoknak. Ennek szemléltetésére többek között a Visual Studio legújabb kiadásának mélyén működő Roslyn fordítót, valamint a TypeScript mögött kompilert használja fel.

A videó megtekintése mindenki számára kötelező, aki akár csak egy picit is akarja érteni, hogy mi történik a gép belsejében nem csak, hogy akkor, amikor ő megnyomja kódszerkesztőjének futtatás/fordítás gombját - de egyáltalán folyamatosan, manapság már akkor is, miközben ő még csak írogatja befelé programja kódját.