A napokban felkerült egy olyan videó a YouTube-ra, ami a megszokottól eltérő formában mutatja be a Raspberry Pi szeptember végén meglepetésszerűen megjelent 5-ös verzióját. Ebben ugyanis megröntgenezték az új minszámítógép NYÁK-ját - így szó szerint átláthatóvá téve az abban alkalmazott elektronikai megoldásokat.

Ez magában foglalja az alaplapban elrejtett rétegek mellett a pl. a chipek alatt elhelyezkedő, normál esetben nem látható elektronikai komponenseket is, de az alkalmazott berendezés felbontásának és vélhetően tuningolásának köszönhetően még magukba az integrált áramkörök tokozásába is be lehet látni. Ezen kívül érdekes megoldásokra derül fény a jelfeldolgozással és az rádiójelek kezelésével kapcsolatban is.

A videó által leleplezett megoldások a vérprofi hardvermérnökök számára ismertek, sőt, akár hétköznapiak is lehetnek, mindenki másnak azonban valószínűleg érdekes belelátni, hogy mennyi, alapból nem látható gondosság és trükk megy bele egy ilyen, még viszonylag egyszerű finomelektronikai berendezés tervezésébe és megvalósításába is.