Bár az egy cambridge-i oktató által hagyományos áramköri elemekből megépített óriásprocesszor, a MegaProcessor elkészültéről már korábban beszámoltunk, a témát most újból elővesszük. A szerkezet alkotója ugyanis a napokban egy friss videóval jelentkezett, amiben személyesen magyarázza el - alig 7 percbe összezsúfolva - a különleges feldolgozó egység felépítését és működését.

Ez persze nem véletlen, hiszen Newman professzor eleve azért építette meg az óriási masinát, hogy egy szó szerint kézzelfogható szemléltető eszközt alkosson meg hallgatói számára a processzorok belső működésének megértéséhez. Ez hagyományos diagramokon csak az elvont gondolkodásban rendkívül erősek számára volt triviális feladat, a szobányi méretű megvalósítás azonban könnyebben követhetővé - és így érthetővé - teszi a CPU-kban zajló folyamatokat mások számára is.

A MegaProcessor egyébként összesen 40.000 tranzisztorból áll, működésének szemléltetését pedig további 10.000 LED segíti. Megépítése alkotójának mintegy 40.000 fontjába, tehát kb. 16 millió forintjába került.