SZTE - Matematika BSc programozónak ?
2022-07-27T20:35:30+02:00
2022-08-06T16:00:45+02:00
2022-08-06T16:20:26+02:00
 • Es hanyan voltak azok, akik oda jartak az elmult 20-30 evben, megsem ugrottak le semmilyen szakadekba?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy voltak olyanok, akiknek olyan mértékű pszichológiai problémát okozott a tanulmányi életük, hogy nem tudtak vele mit kezdeni, de azért ezek erős kivételek. (Bár biztos vagyok benne, hogy a tettükért nem csak az oktatás volt a felelős, volt ott más is, de ez most mindegy.) A felsőoktatásban ez nem általános, még azok körében sem, akik kibuknak. Ennyire nem kell negatívan feltüntetni sem a BME-t, sem pedig általánosan a felsőoktatást.
  Valóban nehéz, a műszaki szakok rendszerint matematika alapúak, vannak követelmények, és teljesíteni is kell, de semmiféle fekete mágia nincs bennük. Átlagos képességű, de szorgalmas emberek, kitartással, odafigyeléssel, és kemény munkával megszerezhetik a diplomájukat, akármelyik szakirányon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 2 öngyilkosság tényleg megtörtént ha erre celzol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jujjj... ez úgy hangzik, mintha a híradások tele lennének "problémás" egyetemistákról szóló hírekkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez most szándékos trollkodás vagy tényleg "komoly"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondold át, mit akarsz. A felső oktatás brutális tud lenni, ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok. A BME-re jártam, kb 20 éve, és ezen idő alatt 2 villamosmérnök/informatikus hallgató lett öngyilkos. Egyikükről többet hallottam, sajnos elúszott a kereszt felevekkel. A Schönherz Zoltán kollégium 16. emeletéről vetette magát a mélybe. Esetleg érdemes lehet elgondolkodni olyan képzésen, ahol van némi matek, de nem informatika/mérnöki képzés. Ha érdekel az informatika, akkor talán más képzés mellett is ki tudod magad képezni szoftveresse. Szerintem a BME/ELTE infirmatikusai sok esetben sok és nehéz képzést kapnak, amit nem használnak később
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek a többiekkel. Annyi, hogy amennyiben mégis belevágsz, az első 2-3 félév elég kemény lesz. De ha van eszed hozzá és még tanulsz is, akkor nem lehetetlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek az elözö hozzászólásokkal. Matematika, alk.mat, prog.mat nem játszik ezekkel a feltételekkel. Ha képes vagy beletenni egy csomó idöt meg energiát, akkor csináld, de ha kicsit remeg a szád széle -a hányingertöl- amikor bonyolultabb matematika feladatokat kell megoldanod, akkor szerintem keress mást. Az elsö évben a bukási arány extrém magas, mert sokan azt gondolják, hogy "volt heti 5 matek órám középiskolában, ez biztos nem nehezebb". De.

  A tanulmányi osztály honlapján megtalálod a tárgyak tematikáját, meg a tanárok neveit. Egy kis nyomozással pikk-pakk megtalálod a kari weboldalakat is, ahol meg fent vannak a korábbi évek ZH-i meg vizsga feladatsorai. 

  Ha inkább mérnöki irányba mennél akkor a fenti állítás gyengébben igaz, de akkor meg bejön a képbe néhány félév fizika. A legtöbb embernek az is magántanáros megoldással szokott menni. 

  Február óta mi alapján jutottál arra a következtetésre, hogy prgramozó akarsz lenni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,
  Én SZTE program tervező informatikus szakon végeztem tizen éve. Minden szemeszterben a kurzusaink fele a matematika különböző ágaiból származott. Az államvizsgán is külön vizsgáztunk matematikából és szamkaiból. Úgyhogy ha nem megy a matematika akkor pokoli nehéz dolgod lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az első három félévben van: diszkrét matematika, lineáris algebra I- II, kalkulus I - II - III, számítógépes szakmai praktikum, programozási alapismeretek, algebra és számelmélet, geometria, kombinatorika, matematikai modellek I - II

  Nem ijesztgetesbol, de az itt felsorolt tantargyak szorjak ki az emberek kb 75%-at, lehet, hogy 90-et. Itt a forumon is tobben jartunk hasonlo szakra. Nem tudom manapsag mi a helyzet, de nalunk ugy volt anno progmat szakon, hogy 60-an kezdtuk es 4-en vegeztunk.
  Nalam sokkal jobb matekosok is jartak oda es kibuktak. En szinte minden matek tantargybol kulon orakat vettem magantanaroknal minden felevben, jo sok penzbe kerult, de gyakorlatilag ez mentett meg.
  Amugy meg, egy ilyen "egzotikus" szak tenyleg remek, ha ezt szeretned, de szerintem a megfelelo mennyisegu fintech cegek hianyaban nagy esellyel ugyanolyan tucat uzleti alkalmazas fejleszto leszel, mint a legtobb ember, amihez ez a szintu matek elhanyagolhato. Kulfoldi munkavallalas eseten pedig a magyar,ukran,szlovak, egyeb kozep-kelet europai diploma nem nagyon jelent sokat, a tapasztalat tobbet er. Vagyis azt a jatekot jatszuk, hogy a valszam, statisztika es egyebek az nem egyetemes, hanem olyan minosegibb ha mondjuk az Oxford-on oktatjak :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • soha nem tanultam emelt matekot

  matekom középszinten 87%-os lett

  a nagyon absztrakt gondolkodás is távol áll tőlem

  Ezek így még infó szakon is problémát jelenthetnek, matematika szakon meg kb. lehetetlen lesz hoznod a szintet. Én a helyedben ha infót akarnék tanulni, mindenképpen infó szakra mennék, ha csak egy év múlva, akkor egy év múlva.
  A fizika, informatika, matek hármasból ha kell egy emelt, akkor az lehetőleg a matek legyen, az fog a legtöbbet segíteni a továbbiakban. Nem véletlen tették kötelezővé: jellemző, hogy aki középiskolában csak középszinten tanult természettudományos tárgyakat, az az első 1-2 évben kihullik.

  Ha már úgyis csináltál magadnak egy év szabadidőt, akkor készülj fel emelt matekra és csináld meg, meg keress magadnak valami melót (akár IT vonalon, létezik itt is szakképesítést nem igénylő munka). Az nem lesz hátrány, ha némi munkatapasztalattal és persze pénzzel vágsz neki az egyetemnek. Ha az SZTE a cél, akkor a GDF-et elkezdeni teljesen felesleges.

  Szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! Szeretném kikérni a véleményeteket arról, hogy ha nem jelentkeztem érettségire februárban, mert nem tudtam mi szeretnék lenni, de közben rájöttem hogy programozni szeretnék, akkor a Szegedi Tudományegyetem - Matematika szakja jó lesz nekem?
  Az a szerencsétlen helyzet állt elő, hogy kötelezővé tették az informatikai szakokhoz az emelt érettségit. Ami fizika, informatika, matek lehet. Illetve pár másik dolog is. Én emelt érettségit biológiából tettem, így nem tudok jelentkezni. Kutakodtam hogy mit tudnék kezdeni a helyzettel, és rátaláltam erre a szakra. Van informatika specializáció a 3. félév után, ami tartalmazza ezeket a tárgyakat:

  Digitális képfeldolgozás

  Logika és informatikai alkalmazásai

  Programozási ismeretek

  Adatbázisok

  Algoritmusok és adatszerkezetek

  Mesterséges intelligencia

  Algoritmusok és adatszerkezetek

  Számítógép hálózatok

  Programozás II.

  Rendszerfejlesztés I.

  A számítástudomány alapjai

  Az első három félévben van: diszkrét matematika, lineáris algebra I- II, kalkulus I - II - III, számítógépes szakmai praktikum, programozási alapismeretek, algebra és számelmélet, geometria, kombinatorika, matematikai modellek I - II

  A problémám már csak az hogy soha nem tanultam emelt matekot... sajnos hülye egy matektanárunk volt, aki amikor érettségi feladatokat vettünk nem tudott megoldani egy sorozatos feladatot a táblánál.
  A matekom középszinten 87%-os lett.

  A kérdésem az lenne hogy szerintetek ez jobb lenne mint egy mérnökinfó, programtervező informatikai szak?
  Illetve... azt néztem hogy keresztfélévkor egyedül a Gábor Dénes Főiskolán indulna mérnökinformatika, ha ősszel leérettségizek informatikából. Várjak fél évet, és menjek oda, februárban meg jelentkezzek egy jobb egyetemre? 

  Nem vagyok hülye, de a nagyon absztrakt gondolkodás is távol áll tőlem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd