Kezdő programozó - projekt lépésenkét ?

Kezdő programozó - projekt lépésenkét ?
2022-06-03T14:18:41+02:00
2022-06-05T14:07:19+02:00
2022-10-17T04:15:53+02:00
 • Igen, csak ez valahogy mindig elfelejtődik.
  Biztos van értelme valamit elkezdeni mellette, kérdés mikor. Mindenki azt mondja, először konzol alkalmazások, utána a keretrendszerek, egyebek.
  A legelején meg hát a tervezés az, ami valahogy elmarad. Elméleti szinten megemlítik, utána meg tapasztald meg magad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért írtam, hogy mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelö módszert. :) Gondolom a szerzök nagyrésze olyan strukturájúra írja a könyveit (vagy csinálja a videóit) ami számára (vagy a szerkesztöje/lektora/felesége/kutyája) feldolgozható. Aztán az olvasók 50% -a megállapítja, hogy "rossz könyv". :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt de utálom. Vannak olyan könyvek, amik rád zúdítanak mindent, megjegyezve, hogy ezek nagy részét majd később tárgyaljuk. De csak bosszant, és elkezdek utána nézni.
  Van amit természetesnek vesznek, és nem is foglalkozik vele a szerző.
  Aztán van a szavanként mindent tízszer elmagyarázó videó, a másik véglet.
  Fontos, hogy először megtalálja a megfelelő tanárt az illető, mert az egyénnek megfelelő magyarázat nélkül nem fog menni a tanulás.

  Megfelelő mélység nélkül egy honlapba sem lehet belevágni. Először tudnod kell, mi lesz a tartalom, vázlatok, elrendezés, folyamatok, igények. Tehát nem is magával a html-el kell kezdeni, hanem az előkészítő műveletekkel. Utána html, utána ccs, és csak a vége lesz valamelyik tényleges programozási nyelv.
  És ez tényleg így van, MS Word szinten is. Addig nem tudod formázni az addig elkészült szöveget, amíg nincs meg az egész. De erre még rájössz magadtól is. De hiába mondják, hogy milyen jó Mark J. Price C# könyve, nekem nem jött be. Hiába tök egyszerű (most már) a metódus, függvény, meg a változók deklarálása, hívása, összefüggése, valahogy nem úgy írta le, hogy elsőre leessen. Aztán lehet bennem van a hiba, de amikor videón elkezdték mutogatni hogy ezt itt, ez itt hívja, úgy sokkal egyszerűbb. Aztán később hozzá dobta a tulajdonságokat, és máris nem zavart össze az elején a sok felesleges adattal, mindig csak annyit láttam amennyit kell, és ezáltal láttam hogy épül fel. Még aztán a könyvben valahogy sosem sikerült egy oldalra tenni az egész kódot, meg a módosítását, szóval folyamatosan görgettem fel-le.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem-nulla hasznosságú, ha elkezded menedzselni a saját projektedet valami értelmes módon. Asana -ban vagy a GitHub -on elkezded felvenni a nagyobb feladatokat, aztán feldarabolod őket kisebb tennivalókra, esetleg csinálsz hozzájuk mockup -okat, teszt tervet, stb.

  Ha ezzel megvagy, akkor kiválasztod azokat a taszkokat amik beleférnek egy egy hetes ciklusba, aztán dolgozgatsz rajtuk. Nyilván nem kell egymagadban Retrospektívet meg Daily standup -ot tartani, de szerintem egy állásinterjún örülnek a népek ha valami olyasmit mondasz: "Helló, ez a projektem, XYZ stack -et használtam, a projektemet meg úgy menedzseltem hogy..." 

  Az anyag feldolgozásának a módját szerintem az határozza meg, hogy mélységi vagy szélességi bejárással tudsz-e jobban tanulni. Én szeretek előbb egy átfogó képet kapni a dolgokról, aztán az egyes dolgokkal mélységeiben megismerkedni. Van olyan kis barátom aki elkezd valamit feldolgozni, az első ismeretlen dolognál megvizsgálja, elkezdi az ismeretlen témát feldolgozni, aztán ha ott is belefut valamibe, akkor megy megint mélyebbre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Illetve a "szokásos".
  Az "éles" projektet készítve tanul az ember és rengeteg tervezési hibát is vét (hisz nem is tudja hogy elrontja).
  Aztán a project kész, és a tananyag is befejeződött és lehet nekiugrani mégegyszer.
  Nem sajnálni az időt.
  A második terv és kód az első hibáinak ismeretében és tapasztalataival már akár publikusan megmutatható is lesz :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na az már biztos.
  Persze, semmi akadálya. Ha nem tudok annyi tudást felszedni, hogy addig felvegyenek valahova, akkor nagyon szívesen elkezdem codecoolt. Persze én úgy kalkulálok hogy szeptemberre már lesz legalább 1 referenciám. (A formula 1 oldalának szeretnék egy új arculatot adni) React componensekkel felépítve, ahol a javascript logika typescriptben van megírva. Természetesen interaktív lesz. 
  Géniusz nem vagyok, de napi 5-6 órát szeretnék foglalkozni vele. Meglátjuk összejön-e...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Addig van 3 hónap ~ annyi idő alatt pedig már csak eljutok egy junior szintre egyedül is.

  Ez azért elég optimista.
  Az, hogy valamikor meg akarsz majd csinálni egy kezdő kurzust, nyilván nem jelenti, hogy addig nem tanulhatsz magadtól. Nem kell attól félned, hogy két hónap múlva mindent fogsz tudni és teljesen haszontalan lesz egy szervezett képzés. Segítség nélkül valami komoly meg nem értett géniusznak kell lenni, hogy néhány hónap gyakorlás után, referencia és papírok nélkül munkát találj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenképpen kezd el a projektet, gyakorlatban azért más mint tutorialokat nézve. Még ha nem is készülsz el vele akkor is hasznos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos szükség van rá?
  Mármint szerintem ugyanúgy meglehet mindent tanulni online is. Ha van valaki aki rugdos hátulról, jobban odarakja magát az ember. Engem mondjuk a megtakarításom...
  Ha most indulna simán belevágnék, de majd augusztus legvégén indul csak.
  Addig van 3 hónap ~ annyi idő alatt pedig már csak eljutok egy junior szintre egyedül is.
  Bánnám is ha 3 hónapig kéne várnom hogy egyáltalán elkezdhessem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Codecool vagy valami hasonló. Tömör gyönyör, de egy ismerőst, aki elvégezte szinte azonnal benyomták egy elég jó céghez junior állásba, ahol marha sokat tanult, és azóta már elő is lépett.
  Most a feleségemet fogom elküldeni egy ilyenre, mert ő is tanár, hát hadd ne mondjam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  31 évesen úgy döntöttem hogy ott hagyom a tanári pályát (az okát gondolom mindenki sejti), és átképzem magam programozónak. Kémiát, és biológiát tanítottam, így nem sok közöm volt (van) hozzá.
  Udemyn kezdtem el tanulni. Eddig annyit tudok felmutatni, hogy basic javascript ismeretek vannak (oop, async, dom manipuláció, function, destructuring, typeok, decision making...) Előtte htmlt, csst csinálgattam.
  Elkezdtem most egy react course-t, amiben van typescript is. 
  Ez az anyag körülbelül olyan 100 ~ óra. Amit persze nem csak megnézni kell, de ti ezt tudjátok.

  Már megvan milyen weboldalt szeretnék első projektnek (frontend részét csinálnám csak, legalábbis azzal akarok állást találni, és utána akár fullstacknek is elkezdenék tanulni), és ez alapján felmerült bennem hogy mi lenne, ha elkezdeném magát a projektet, és ahol éppen tartok az udemys kurzusban, annak a szeletét raknám össze.

  Vagy nézzek végig mindent az elejétől a végéig, aztán vágjak neki? Utána pedig nézegessem vissza a videókat az alapján hogy épp hol tartok?
  Ti hogyan csinálnátok?  A másik kérdés ami felmerült bennem, hogy érdemes lenne elvégezni egy üzemmérnök-informatikus képzést levelezőn? BME-t kihagynám, de NJE - Gamf például.

  Köszönöm a segítő kommenteket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd