Web programozó vs mérnök informatikus
2011-10-13T17:13:21+02:00
2012-02-07T15:25:33+01:00
2022-07-24T06:17:20+02:00
 • Szvsz fogalmazzunk úgy, hogy munkáltatója válogatja.

  A mostani munkahelyemen felvettek úgy, hogy nem volt diplomám, viszont elvárás volt, hogy megszerezzem rövid időn belül.

  Régebbi munkahelyemre nem kellett papír, sőt, inkább kizáró tényező volt, mivel akkor már túl sokat kellett volna fizetni. Még bíztattak is rá, hogy hagyjam teljesen ott a sulit, cserébe dolgozhattam napi 14-16 órát... Mondanom se kell, nem sokáig fontolgattam a lelépést.
  Viszont voltam olyan állásinterjún is, annan az jött visszajelzésnek, hogy bár kitűnően megoldottam a felvételi tesztet, de mivel nincs diplomám, ezért mást kényszerültek felvenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké. Én meg saját tapasztalatból mondom, hogy nem hülyeség.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én erre vitadöntőnek csak annyit mondok, nézzétek meg az álláshirdetéseket ebben a fórumban. Alig látni olyat, ahol elvárás a diploma. Meg alig látni olyat, ahol a diploma elég, és van betanulási idő a technológiához, nyelvhez. Csak mert éppen programtervező informatikus szakra szokták mondani azt a hamis közhelyet, hogy a piac nem kész programozókat vár, hanem olyanokat, akik ezen szakon elméleti alapokat szereztek, és képesek gyorsan tanulni. Ebből mindkét állítás bullshit, bullshit az elméleti alapok, hiszen amiket leadnak pl. szoftvertechnológia, programozás elmélet, programozás módszertan címeken, annak semmi köze a valós fejlesztéshez(akik oktatják és akiknek a könyveit ajánlják, sosem fejlesztettek, ellenben ezen témákban vannak jó könyvek olyanoktól, akik saját tapasztalatból indulnak ki, egyik ilyen pl. "kötelező tananyag" nálunk a cégnél), és bullshit a gyors tanulás megtanulása az egyetemen, hiszen a valós életben nem azt várják el, hogy visszaadd a megtanult anyagot, hanem hogy használni tudd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csakhogy aki nem Budapesten él és fejlesztő cégnél akar dolgozni, az eleve csak kis cégeket talál, amelyek tesznek rá, van-e diplomája.

  Azzal egyetértek, hogy egyetem mellett szakmai gyakorlat kell. Erre egyébként a mai bsc-msc rendszerben csak csúszással van lehetőség, hiszen pl. programtervező informatikus szakon a 6 félévből 5-ben sok a tantárgy, és főleg eleinte, elég sok nehéz is közte (és ezek többnyire nem szakmai tárgyak). Annyit még hozzáteszek, további előny az egyetem mellett, hogy van lehetőség szakmai gyakorlatot találni, hiszen ezeket többnyire az egyetemen belül hirdetik meg, így ettől elesik, aki nem egyetemista. Mondjuk lehet ezt FSZ képzésen is meg lehet tenni, de Szombathelyen tuti nem. Akkor már a kérdezőnek inkább NYME, Sopron, gazdaságinformatika(haverom oda járt, az is csak annyira szar, mint a többi, de legalább könnyebb, mint pl. BME, Pannon Egyetem, stb.).

  Igazából nekem egy-két mellékes dolog(szakmai gyakorlat, informatikus ismerősök szerzése) miatt érte meg egyetemre járnom, de maga a képzés el van távolodva a szakmától, sajnos. Nem az a baj, hogy a legújabb technológiákat nem tanítják, ezt nem is várná el az ember, hanem az a baj, hogy az elméleti alapozás sem használható fel az informatika területén (lásd pl. matematikai analízist talán az informatikusok 0,1%-a hasznosítja később, az aki mérnöki számításokat végző algoritmust tervez, csak mondjuk ezek inkább mérnökök, főleg villamosmérnökök).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Munkavállalóként szüksége lesz a diplomára, anélkül ugyanis nem állnak szóba vele a komolyabb cégek. Kisebbek esetleg, de ott is hátrányban lesz azokkal szemben, akiknek van diplomájuk.


  Bocs, de ez hueseg, salyat tapasztalatbol mondom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapvetően attól függ, hogy érdemes-e az egyetemet elvégezni, hogy munkavállaló szeretne lenni később, vagy vállalkozó.

  Munkavállalóként szüksége lesz a diplomára, anélkül ugyanis nem állnak szóba vele a komolyabb cégek. Kisebbek esetleg, de ott is hátrányban lesz azokkal szemben, akiknek van diplomájuk.

  Ha teljesen biztos benne, hogy vállalkozó szeretne lenni, és soha nem hozza úgy a sors, hogy munkavállalóként kell elhelyezkednie, akkor az egyetemen töltött idő pazarlás.

  De a munkavállaláshoz sem lesz elég a diploma önmagában. Mire végez össze kell szedni pár év munkatapasztalatot, lehetőleg igazolható módon.

  Tehát a helyes kombináció az egyetem + mellette munka, lehetőleg azon a területen, amin később el akar helyezkedni.

  Én még abban az esetben is az egyetem + munka kombinációt választanám, ha később vállalkozóként szeretnék működni. Sokkal olcsóbb ugyanis egy nagy cégnél kitanulni (ellesni) a vállalat irányítását, nagyobb rendszerek működését, mint a saját hibáidon keresztül tanulni ugyanezeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz a weblaphoz minek bármit tanulni?

  Ha ezért a weboldalért van, aki pénzt ad, akkor a helyes megoldás: 0 befektetéssel gyártani az ilyen oldalakat és mellette elvégzed az egyetemet.

  Csupa habzsi-dőzsi lesz a vége!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha rám hallgatsz, nagy ívben kerülöd az OKJ-s és az egyetemi képzést is. Nekem utóbbival volt tapasztalatom(nem írom le hol, nem akarom rossz hírét kelteni, mert máshol is ugyanaz a kaki), már 1 év után hagytam volna a fenébe, de végül elvégeztem, bárcsak leléptem volna időben. Gyakorlatilag semmi használhatót nem tanítanak, jaja, választható tárgyak, jól hangzik, de eleve nem úgy megy, hogy amit akarsz, azt tanulsz választhatónak, hanem ami épp indul, amire épp beférsz, és ami épp nem ütközik. Aztán egyik választható tárgy sem megy bele annyira, hogy használható tudást adjon, pl. mert olyanok tanítják, akiknek a versenyszférában nem kamatoztatható a tudása, ezért mentek egyetemi oktatónak. Egyébként pl. aki kicsit is ért a PHP-hoz, az fel sem veszi a PHP-s tárgyat, vagy felveszi, és első órán megbeszéli a tanárral, hogy had írja meg a ZH-t, hoz beadandót is, csak ne kelljen bejárnia. Ugyanis végig unatkozna, mivel úgysem jutnak olyan szintre, amit 1 hét alatt autodidakta módon ne lehetne megtanulni.


  Egyetlen út létezik, az autodidakta tanulás. Egyetemet csak papír miatt van értelme elvégezni, esetleg lelkileg megvisel 1-2 pofára esés (matek, villanytan, stb.), és ha olyan típus vagy, akit ez erősebbé tesz, akkor hasznos lehet. De a tudás szempontjából 0.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem mint megrendelőt kevéssé érdekel a Te végzettséged. Ha csinálsz nekem egy jó oldalt, tőlem akármilyen végzettséggel csinálhatod, az ár úgy is kialkudott.
  A végzettségnek akkor lesz szerepe ha látsz egy jó hirdetést felsőfokú végzettséggel és az OKJ papírral a HR-ig sem jutsz el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem, végül is elég jól leszavaztátok az OKJ-ét, valószínűleg nem azért, mert ennyire unatkoztok

  Ez az tantárgyfelvétel jó ötlet, eszembe se jutott. Győrben van pár ismerősöm, tudok érdeklődni, mindjárt küldök is pár e-mailt

  Egyébként nekem az volt az alapötletem, hogy elvégzem ezt az OKJ-t és akkor úgy tudok egyetemre menni, hogy mellette tudnék weblap készítős munkákat csinálni, mármint nem munkahelyen, hanem otthon megbízásként, és akkor mondjuk a megbízok számára "piti" pénzekért csináltam volna (mivel csak egy OKJ-m van ugye), ami nekem egyetem mellé (úgy hogy, mondjuk szépen nem gazdag családból jövök) igen nagy plusz lenne.

  Mert ha jövőre elmennék egyetemre, akkor maradna ez az évem arra, hogy megtanuljam PHP, MySQL, Flash, PhotoShop, JavaScript, és még mellette nyelvvizsga, emelt infó, CISCO vizsgák, Java-t sem kéne hanyagolni, meg mellette heti 2nap meló, meg a hálózattelepítő OKJ-t is el kéne végezni Szeretem a kihívásokat, de ez azért picit sok lenne, és ezért gondoltam, hogy két évig tanulnám, és akkor papírom is lenne róla, és tudnék vállalni kisebb munkákat, mint például mostani osztálytársam, aki szintén elvégzett egy 2 éves webprogramozóit (Celldömölk), és most például 150000 Ft-ért csinál egy weblapot, aminek a design részét a megbízók kérték ilyen igénytelenre

  Szóval ezek miatt gondoltam jó ötletnek. De ez amit leírtam egyébként mennyire reális ? Tehát ha nem kérnék túlzottan sok pénzt, lenne esélyem egyetem alatt elkapni pár melót ? Nem megélhetés szinten, csak némi plusz reményében
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is azt mondom, hogy hagyd az OKJ-t. Az egyetemen fel tudsz venni x+1 webprogramozás tárgyat és specit. Ha nem volt legalább 10 különböző felvehető webes tárgy nálunk akkor egy se.
  A 3.5 év a diplomára az nagyon optimális eset ám . Lehet, hogy lesz belőle 5 is.
  Felvételizz és ahogy lehetőséged adódik vegyél fel a webes tárgyakat. Én már a 2. félévben vettem fel olyat.
  Szerintem ha az önéletrajzodba beírsz 3 év BME-t akkor már jobb eséllyel indulsz mint az OKJ+1 év BME esetén.
  Referenciaképp meg próbálj csatlakozni valamilyen non profit hobbi fejlesztő csoporthoz. Oda viszonylag könnyű bekerülni. Egy csomó munka meg idő amit soha nem fizetnek meg, de sokat lehet tanulni belőle, illetve lehet rá később hivatkozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenkinek mást jelent a "sok" pénz. Én azt mondanám, hogy a webprogramozás azért nem a legjobban fizetett területek között van, de ugye ezt sem lehet így kijelenteni, sok mindentől függ. Viszont suli alatt biztos örültem volna neki, bármennyit is hoz. :)

  Úgy gondolom, hogy diplomával meg van az esélye, hogy magasabb jövedelemmel kezdesz (de beáldozol pár évet), míg nélküle tuti alacsony szinten kezdesz és küzdöd fel magad. A helyedben arra hajtanék, hogy mihamarabb a zsebembe legyen a diploma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, igen a tapétázós hasonlatot értem. De pont azért érdekel az OKJ-s dolog, mert tudom, hogy tényleg jól tanítanak azon a helyen és tényleg felsőfokú az az OKJ, szóval ott elég jól beletanulhatnék a webprogramozás rejtelmeibe, ami engem eléggé érdekel. Nem utolsó sorban pedig valljuk be, elég sok pénz van benn..

  Magamtól is tudnám tanulni (illetve tanulom is :) ), de az mégsem olyan szinten menne, meg ott tényleg MINDENT behajtanak rajtam, ami kell. Magamtól meg csak azt tanulnám, aminek közvetlen hasznát látom. Szóval vagy megtanulom itthon, de az nem lesz olyan szintű, vagy egyetemen tanulom, ami mondjuk 3-4 év, vagy pedig itt ez az alternatíva, ami 2 év alatt ad egy elég jó alapot, ahhoz hogy jó legyek.

  És utána jöhetne az egyetem..

  Szóval nem papírra, hanem hasznos és sok tudásra szeretnék szert tenni, lehetőleg több dinamikus, illetve felkapott témakörben. Például ugyebár webprogramozás, illetve egyetemen nekem a fő motivációm (illetve most is :) ) a Java fejlesztés lesz.

  Azért egy jó webprogramozói tudással sem éheznék szerintem, főleg ha mellette járnék egyetemre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy diploma sokat segít az elindulásban, de utána már soha nem kérik(tapasztalatom szerint), hanem a referenciáid érdeklik a munkáltatót. A diploma ahhoz kell, hogy a HR-en túljuss, utána már szakmai vezetőkkel folyik a megbeszélés. Manapság szinte minden állás pályázásakor úgy is teszteket és logikai feladatokat kell elvégezni, esetleg több körben is.

  Szerintem teljesen felesleges több papirt szerezni, ha csak nem tapétázni akarsz vele. :) A helyedben egy viszonylag elfogadott/jobb főiskolát választanék, és az a papir már segít az indulásban. Amikor ki fogsz kerülni, úgy sem fogsz érteni sok mindenhez. :) Ezután multihoz próbálnék bekerülni pályakezdőként, mert a multis gyakorlat megnyithat ajtókat. A lényeg, hogy ismert neve legyen. :) Utána pedig nem igazán maradnék sokáig egy helyen (max. 2-3 évente váltanék), próbálkoznék izgalmas projekteket keresni, akár kisebb magyar cégeknél(lehetőleg jó nevű ügyfélkörük legyen) is, hisz CV-d már jól mutat, van multis tapasztalatod, kisebb cégeknél meg bele láthatsz olan dolgokba is, amibe a multinál nem feltétlen: ajánlat, specifikáció készítés, ügyfél kapcsolatok kezelés, stb. Aztán, ha megvan a tapasztalatod, akkor meglátod, hogy milyen képességeid vannak, pl. alkalmas vagy-e technikai v. projekt vezetőnek. Meg ugye érdekel-e. :) Aztán innen több felé mehet az utad, ha megvan a kellő tapasztalatod, akár vállakozhatsz is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem tudom.. Jelenleg se pénz, se munka nincs Magyarországon, szóval nem hiszem el, hogy egy diplomával, amire eleve több fizetést kellene kapjak annyira sokkal jobbak az esélyeim.

  Épp azért gondoltam először a felsőfokú OKJ-re. Mert akkor látják hogy értek hozzá, de mégsem kell (hasamra ütök) 300000 Ft-ot fizetniük, hanem mondjuk csak 150000-et, és így talán több kisebb munkát is össze tudnék szedni, mellette meg mondjuk járnék egyetemre, utána meg ha szerencsém van, találok valami viszonylag elviselhető körülmények között zajló szoftverfejlesztői állást, és így otthon is tudnék dolgozni web programozásban, mellette meg lenne az említett fejlesztői munka. (persze ez az a legoptimálisabb eset)

  Most egyébként 18 éves vagyok, 19 évesen fejezem be a mostani OKJ-met, és akkor 24-25 évesen (2 év web-prog + 3.5 év mérnök info) már lenne több szakmám is diplomám is, és a többi. Az még úgy nekem nem tűnik egyáltalán soknak, mármint a kor. Ez a lehetőség hogy hangzik ?

  megj.: a számokat tényleg csak hasamra ütök alapon írtam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak programozni akarsz csak, akkor ELTE. Ha érdekel a hardver része is, akkor BME. Ismertem szegedi végzőst és elég jól vágta a témát, szóval az sem lehet rossz. Debrecent nem ismerem.
  Nevezzetek maradinak de nem bízom az ilyen csiri-biri papírokban. Láttam a Közgáz "kihelyezett főiskolai szakát" és az egy vicc volt. Az a gond ezekkel, hogy legtöbbje csak a pénzről szól, az oktatás meg khm. Rossz lenne 4 év után rájönni, hogy a diplomádat körberöhögik.

  Az OKJ addig lehet jó amíg nincs diplomád, mert sok helyen elfogadják azt is "felsőfokú végzettség" címszó alatt. Utána viszont tényleg nincs sok értéke. Emiatt 2 év egy OKJ-ra, ami max 4-5 évig lehet hasznos, nagyon sok. Nem ér annyit a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Menj egyetemre, és ne webprogramozz, hanem pl. tanulj meg robotot, mikrokontrollert, FPGA-t, ilyesmit programozni.
  Szerintem érdekesebb, nincs is belőle annyi, stb...
  Bár ezek mindegyike közel áll a villamosmérnökséghez is, szóval, ha nincs forrasztgatós affinitásod, akkor nem biztos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom hány éves vagy. Én 40 és még mindíg hiszek benne hogy a tudás számít nem a papír. A kettőt nem tudod egyszerre csinálni?

  Az Óbudai egyetemet nem ajánlom, vaskalaposak. Győr jobb. Mindemellett ha még elég fiatal lennék akkor először megcsinálnám az OKJ-t és utána az egyetemet. Az a tapasztalatom hogy elég sok OKJ-s tárgyat beszámítanak az egyetemeken.

  Ha már 30 körül lennék akkor először az egyetemet és ha még van kedvem akkor az OKJ-t. Ne felejtsd el 3,5 év alatt nagyon sok újdonság lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetem. A diploma mindig is diploma lesz, az OKJ pedig WC papír.
  A webprogramozás nevű műfaj pedig 10 év múlva szvsz nem igazán fog létezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért nekem nem tűnik olyanrossznak. Meg azért van hálózatok, multimédia, c programozás, php, javascript, flash, mysql, adatbáziskezelés, projectirányítás. Nincs esetleg valaki, aki hasonlóra járt ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetem.

  A webes mókákat mellette is tudod tanulni / gyakorolni autodidakta módon. Nem tudom pontosan mit tanítanak az ilyen OKJ-s tanfolyamokon, de annyira eget verő tudásanyag nem lehet.
  Ezen felül túl specifikus és nem igazán ad belátást más területekre, míg egyetem/fősulin sok lehetőség van a választható tárgyakkal és a többi szakos ismerősökön keresztül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem kérdés, egyetem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello mindenki !
  Először is nem nagyon tudom, hova kellene sorolni a topikot, ezért tettem ide.

  Az alap kérdésem az, hogy melyiket ajánlanátok jobban. Szombathelyem a NYME-n van egy 2 éves felsőfokú web-programozó OKJ. Jelenleg hálózat telepítőn vagyok, és két tanárom is oktat az említett szakon, akik tudom hogy elég nagy szakik.
  A másik lehetőség pedig egy 3,5 fél éves mérnök informatika egyetemen BSC diplomával.

  A lényegi kérdés, hogy melyikkel lehetne később több lehetőségem ? Annyit még, hogy ugyanúgy érdekel és csinálom a PHP, MySQL, HTML, CSS féle dolgokat, mint a JAVA, C, digitális technika, hálózatokkal kapcsolatosakat.

  Az is eszembe jutott, hogy először elmennék a felsőfokú OKJ-re, majd utána egyetemre. Ennek így lenne értelme ?

  Szóval várok mindenféle hozzászólást, tapasztaltabbaktól. Mindkét irány egyaránt érdekel, de nem tudom melyikkel lennének jobb lehetőségeim, esélyeim.

  A válaszokat előre is köszönöm !

  megj.: egyetemnek vagy az Óbudai egyetem, vagy a Győr Széchenyi egyetem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd