A Borland hétfőn jelentette be népszerű Java-s fejlesztőrendszere, a JBuilder legújabb verzióját. Az új JBuilder 8 legfontosabb újítása a nyílt forrású Jakarta Struts keretrendszer támogatása, amely segítségével webszolgáltatások egyszerű készítésére nyílik lehetőség a fejlesztőeszközben. A Borland ezen kívül jelentősen javított az Enterpise Java Beans alkalmazások tesztelésére szolgáló eszközökön is, és az új JBuidler már a Java 2 Enterprise Edition legfrissebb, 1.4-es változatának használatát is támogatja, bár a telepítő még csak a JDK 1.3.1-es változatot másolja a gépre.

Az új JBuilder számos új alkalmazásszerver használatát is támogatja: a BEA WebLogic 7.0 és iPlanet 6.5 mellett a Sybase és az Oracle alkalmazásszerverei is probléma nélkül használhatók az elkészült alkalmazásokkal. Az átdolgozott UML böngésző már az osztályokból a Java Server Pages (JSP) oldalkra történő visszahivatkozások felismerésére is képes, és így az eddigieknél teljesebb diagram generálására alkalmas. A a dokumentáció a tervek alapján történő automatikus generálásáról gondoskodó JavaDocs immár tetszőleges papírméretekkel tud dolgozni, így az egzotikusabb nyomtatók gazdái is kihasználhatják a papír alapú megjelenítőeszközeikben rejlő lehetőségeket.

A Windows NT, 2000 és XP platformok mellett Linux, MacOS X és Solaris 8 platformon is futó JBuilder révén a Borland a Java fejlesztőeszközök piacán az első helyet foglalhatja el 18 százalékos részesedésével. Őt az IBM követi 14.4 százalékkal, míg a Java eredeti gazdája a Sun mindössze a dobogó legaljára fér fel, mivel a piacnak csak 14.2 százalékát mondhatja magáénak.