Az elsősorban kiváló minőségű fejlesztő eszközeiről ismert kaliforniai Borland Software Corporation jelenleg annak lehetőségét vizsgálja, hogy miként lehetne a Microsoft .NET platformjának nyílt forrású implementációját, a Ximian Mono-ját hasznosítani a cég Linuxon futó gyors alkalmazásfejlesztő (RAD) rendszere, a Kylix következő verziójában. A Mono-támogatás a Kylixbe integrálása fantasztikus ugrást jelenthetne a linuxos fejlesztőknek, akik így már a nyílt forrású platformon is építhetnének a .NET keretrendszert hasznosító alkalmazásokat és webszolgáltatásokat.

A Borland az integrációval nem csak megerősíthetné vezető pozícióját a fejlett üzleti alkalmazásfejlesztő rendszerek területén, de egyben a Mono projekt első komoly támogatójává is előléphetne. A mintegy másfél éve kezdett Mono fejlesztésének ugyanis eddigi egyetlen jelentős hasznosítója a KDE projekt volt, akik a népszerű grafikus interfész bővítését lehetővé tevő programozási felületet alakítottak ki a nyílt forrású .NET implementációra alapozva.

A Mono-integráció sikeres megvalósítása esetén a Kylix 4 újabb platformmal bővíthetné a hamarosan ISO szabvánnyá is váló .NET-et támogató Borland fejlesztőeszközök tárát. A kaliforniai fejlesztőcég jövő év elején kívánja megjelentetni népszerű Windows-os fejlesztőeszközének, a Delphi-nek kifejezetten .NET-hez igazított változatát. Az egyelőre Galileo kódnév alatt futó fejlesztőrendszer használatával a C# és a Visual Basic mellett Delphi nyelven is lehetőség nyílik majd a .NET platform meghajtására, és a vele készült kód szabadon kombinálható lesz más .NET eszközökben készített komponensekkel is.