A GitHub a héten frissítette hagyományosan majd "State of the Octoverse" jelentéseként részeként közzétett, a legnépszerűbb nyelveket rangsoroló listáját. Ebben a legtöbb nyelv megőrizte tavalyi pozícióját, de két páros: a PHP és a C++, valamint a C és a Shell meglepő (?) változást mutatott: ezek ugyanis idén helyet cseréltek benne.

A lista élén továbbra is a JavaScript szerepel, amit a Python, a Java, majd a TypeScript és a C# követnek. Ugyanakkor a hatodik helyen immár a C++ szerepel - annak ellenére, hogy ennek használatától idén már több neves szervezet is eltanácsolta a kódereket. A nyelv a PHP-t szorította le erről a pozícióról, ami így már csak a hetedik helyet mondhatja magáénak 2022-ben.

Két helycsere is látható a GitHub idei népszerűségi listájábanKét helycsere is látható a GitHub idei népszerűségi listájában

Ugyanakkor az ezt követő pozíciókban is helycserére került sor az idei évben: a tavaly még nyolcadik C immár a kilencedik helyre esett le, helyét pedig a Shell szkriptek vették át. A top 10-es listát az utolsó helyen továbbra is a Ruby zárja, ami 2018 óta őrzi ezt a helyet.

A rangsorban egyelőre nyoma sincs az egyébként feltörekvőnek tartott és egyre többek által ajánlott Rust-nak - de megjelenése csak idő kérdése. A magát a C és a C++ egy biztonságosabb alternatívájaként pozícionáló nyelvben vezetett kódtárak száma ugyanis a GitHub szerint idén 50%-kal növekedett - ami jelentősen magasabb még a szintén feltörekvő TypeScript 37.8%-os növekedésénél is.

A GitHub a rajta vezetett kódtárak száma, illetve utóbbi változásai alapján készített statisztikájának további érdekes megállapításait itt lehet elolvasni.