A Godot készítői a hét elején jelentették be, hogy - kvázi mintegy a korszellemmel haladva - saját alapítványban folytatják tovább nyílt forrású játékmotorjuk fejlesztését. Bár utóbbi folyamat már eddig is alapítványi keretek között zajlott, de a Software Freedom Conservancy (SFC) szárnya alatt csak egy projekt volt a Godot a sok között, ami most azonban teljesen saját lábra áll.

A készítők a váltást azzal indokolták, hogy amikor 2014-ben megnyitották a motor forráskódját, akkor még túl kicsik voltak ahhoz, hogy önálló alapítványt hozzanak létre - ráadásul kvázi ingyen és bérmentve dolgoztak a projekten. Az elmúlt évek során azonban számos támogatót is sikerült szerezniük, az SFC-nek köszönhetően pedig sikerült olyan nagyra nőniük, hogy végre saját útjukra léphessenek.

Godot EngineGodot Engine

A most létrehozott Godot Foundation Hollandiában kerül majd bejegyzésre (ahol egyébként a Blender mögötti alapítvány is van), működése pedig az SFC-jét fogja modellezni - így utóbbi vonatkozásban nagy változás nem fog beállni. Ugyanakkor mostantól új bevételi források is megnyílnak majd a projekt előtt, mint pl. crowdfunding vagy egy, a Godot-hoz kapcsolódó piactér üzemeltetése, ami hosszabb távon is biztosíthatja majd a fejlesztés finanszírozását.