A Python fejlesztői a héten jelentették be, hogy elérhetővé tették az ismert programozási nyelv legújabb verziójának végleges változatát. A Python 3.11 többek között jobb hibautalásokkal, továbbfejlesztett kivételkezeléssel, valamint a típuskezelést érintő változásokkal érkezik.

Ezeknek köszönhetően az új Python pontosabban képes megmondani, illetve megmutatni a futási idejű hibák bekövetkezése esetén megjelenő trackback-ben, hogy melyik műveletek vagy szerkezetek is váltották ki az adott hibát, a kivételek elcsípésére és kezelésére pedig az eddigieknél átláthatóbb szerkezetek keretében lesz mód, mivel csoportba lehet majd őket szervezni.

Ezen kívül az új self típus révén egyszerűbbé válik az őket befoglalóval azonos típusú értéket fogadó vagy visszaadó metódusok létrehozása, a szintén új literalString típussal pedig azt lehet kikényszeríteni, hogy egy sztring jellegű paraméter csakis a kódban előre meghatározott literális lehessen, ne pedig dinamikus összefűzés, vágás vagy behelyettesítés eredménye - így biztosan ne kerülhessen bele a felhasználó által biztosított, így potenciálisan ellenőrizetlen bemeneti adat.

Végül pedig az új CPython fordító jelentősen gyorsabb kódot generál számos optimalizációnak köszönhetően. A gyorsulás mértéke 10-60% között változhat, de állítólag a standard benchmarkokban is mintegy 22%-os gyorsulás mérhető.

A Python 3.11 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni.