A Google a héten megrendezett Android Developer Summit rendezvényén számos változást, illetve fejlesztést jelentett be mobilos rendszeréhez szánt fejlesztőeszközeihez kapcsolódóan. Ezek között van a cég Android Studio fejlesztői környezete által használt logó lecserélése, valamint a Jetpack Compose és a Baseline Profiles továbbfejlesztése is.

A Google utoljára két évvel ezelőtt, az 4.2-es verzióban cserélte le az Android Studio logóját, ami azonban akkor elég kriptikusra sikeredett, és nagyon nem utalt a termék fejlesztőeszköz mivoltára. Ezzel szemben a mostani legújabb változat már sikeresen egyesíti magában az eredeti, a körzővel a tervezésre utaló logót az Android zöld robotos kabalafigurájával - egyértelművé téve a szoftver funkcióját.

Balra az eddigi, jobbra az új Android Studio logóBalra az eddigi, jobbra az új Android Studio logó

Az új logó egyelőre csak az Android Studio fejlesztői ("canary") változatába került bele, az eszköz stabil kiadásába vélhetően csak az idei év végén vagy jövő év elején jelenik majd meg. Ezzel szemben a Jetpack Compose-t és a Baseline Profiles-t érintő változások már most is elérhetőek.

Ezek közül előbbi egy rakás új elem, illetve vizuális effekt támogatását viszi bele a fejlesztést meggyorsító eszközbe, míg a Baseline Profiles - amik az alkalmazások méretének csökkentését és indítási idejének (a Google szerint akár 40%-os) csökkentését segítik - esetében az immár stabil, támogatott állapotba lépés az, ami újdonságként került bejelentésre.