Hétfőn maga Mark Zuckerberg, a Meta elnöke jelentette be, hogy közel hat évvel eredeti változatának kiadása után a vállalat elengedi a PyTorch kezét. Ennek értelmében a Python-alapú, nyílt forrású mesterséges intelligencia-keretrendszer fejlesztése a jövőben alapítványi formában folyik majd tovább, a Linux Foundation keretein belül.

Bár ez egyelőre nem jelenti egy valóban különálló alapítvány létrehozását, a PyTorch ún. csúcsszintű projektként fog működni a Linux Foundation-ön belül, a saját, független erőforrásaival és gazdálkodásával. Az új alapítványi működés szponzorai között a Meta mellett ott lesz továbbra is az Amazon, a Google, a Microsoft és az Nvidia is, akik jelenléte biztosíték arra, hogy érdemi munka folyjon továbbra is az új keretek között.

A 2016-ban bemutatott PyTorch az elmúlt évek során az egyik vezető gépi tanulási keretrendszerré vált, amin mostanra csak a GitHub-on már több mint 150.000 (!) kódtár épít, fejlődéséhez pedig eddig már több, mint 2400 szakember járult hozzá.