A Node.js kitalálója és vezető fejlesztője a napokban egy nyílt levélben fordult az Oracle-hoz, amiben egy sokak számára talán meglepő dologra kéri a vállalatot. Ryan Dahl ugyanis ebben azt kéri a konszerntől, hogy az "engedje el" a JavaScript márkanevet - azaz, tegye azt szadon felhasználhatóvá bárki számára.

A köznyelvben szabadon használt "JavaScript" ugyanis valójában az Oracle egyik bejegyzett márkaneve, amit a vállalat még a Sun közel másfél évtizeddel ezelőtti felvásárlásával szerzett meg. A cég ugyanakkor a jelek szerint nem hasznosítja, és nem is tartja túl nagy becsben azt - annyira, hogy (szemben nem csak saját nevével, de még a Java-val, sőt, a MySQL-lel is) márkaneveit használatát szabályozó hivatalos oldalán sem említi meg.

Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az Oracle semmilyen, a JavaScript-et közvetlenül hasznosító termékkel nem rendelkezik, és nem is vesz részt sem maga a nyelv, sem az ahhoz kapcsolódó technológiák vagy ekoszisztéma fejlesztésében. Pontosan emiatt érvel Dahl is amellett, hogy a cég hivatalosan is elengedhetné a JavaScript márkanév "kezét" - mert megvédeni azt a fentiek tükrében és aktív használat hiányában bíróság előtt valószínűleg nem tudná.

Ugyanakkor amíg védett a márkanév, addig a pert semmilyen szinten kockáztatni nem merő projektek, szervezetek és fejlesztők kénytelenek a "JavaScript" használatát kerülni, és helyette azt maximum JS-ként vagy ECMAScript-ként emlegetni. A márka hivatalos felszabadítása ugyanakkor véget vetne ennek az áldatlan állapotnak, az Oracle pedig egy rakás jó pontot gyűjthetne ezzel a nyilvánosság szemében - érvel a Node.js kifejlesztője.

Azt, hogy a cégnél milyen fülekre talál a kérés, egyelőre nem tudni, mert reakció még nem érkezett a nyílt megkeresésre.