A Microsoft fejlesztőknek szánt Twitter-csatornáján a múlt hét végén egy érdekes videót osztott meg, ami minden bizonnyal mókás meglepetés lesz sokak számára. Ebben ugyanis a cég egy korábbi fejlesztőcsomagjáról számoltak be, ami nem kevesebb, mint 18 kiló volt - de nem bájtokban, hanem grammokban mérve.

A Microsoft fordítócsomagjainak dobozai. A jobb oldalt látható C++ fordító a rekorder, de a Visual C++ doboza sem volt piskóta.A Microsoft fordítócsomagjainak dobozai. A jobb oldalt látható C++ fordító a rekorder, de a Visual C++ doboza sem volt piskóta.

Egészen pontosan a Microsoft többplatformos C/C++ fordítójának 7.0-s verziójáról van szó, amit - az akkori szokásoknak megfelelően - könyv formában, nyomtatott dokumentációval szállítottak. És mivel a C és főleg a C++ már akkor sem voltak egyszerű nyelvek, illetve mivel a telepítőkészlet digitális része is csak 25 darab 5.25-ös floppylemezre fért rá, viszonylag könnyen összejött a csomag 18 kilója.

Ezzel egyébként ez volt a Microsoft valaha kiadott legnehezebb szoftverterméke, amivel minden bizonnyal igencsak megszenvedtek a postások is, amikor kivitték azt valakinek. Cserébe az illető igen komoly fejlesztőnek, igazi programozónak érezhette magát, már csak a termék súlyánál fogva is - akkor is, ha nem FORTRAN-ba programozott.

Érdekesség, hogy a teljes digitális formára átállásig egyébként ezt követően is komoly erő kellett a Microsoft C/C++ fordítóinak a házba vonszolásához vagy azon belüli mozgatásához. Bár a később a 3.5 colos lemezekre, majd a CD-re átállás ugyan csökkentette a fordítócsomag dobozainak súlyát, de pl. a Visual C++ 1.0-s kiadása is még mindig 15 kilót nyomott, és az csak a 2.0-s verzióba csökkent végre 3 kiló környékére.