A Raspberry Pi fejlesztői a héten bejelentették, hogy jelentős előrelépés történt a miniszámítógépes platformon a 3D-s grafika támogatás terén. Ezek szerint ugyanis a Raspberry Pi 4 megkapta a Vulkan API 1.2-es verziójának támogatását is, és már néhány 1.3-as funkció is elérhetővé fog válni rajta kísérleti jelleggel.

Az ehhez szükséges módosítások már mind rögzítésre kerültek a v3dv Mesa meghajtó kódbázisába, és azok hamarosan - egy frissítés keretében - kikerülhetnek majd a Raspberry Pi-kre is. A Vulkan 1.2 új verziója többek között bővített shader-lehetőségeket, fejlett szinkronizációt, valamint jól definiált memóriamodellt kínál a korábbi verziókhoz képest.

A Vulkan 1.2 meghajtónak köszönhetően a játékok és 3D-s alkalmazások szebb és gyorsabb grafikát kínálhatnak majd a Pi-kenA Vulkan 1.2 meghajtónak köszönhetően a játékok és 3D-s alkalmazások szebb és gyorsabb grafikát kínálhatnak majd a Pi-ken

A Raspberry Pi új Vulkan meghajtóját egyébként a spanyol Igalia fejlesztette ki, azt pedig maga a Khronos Group hitelesítette megfelelőségre. Az új driverrel a Pi-n a 3D-s alkalmazások és a játékok a korábbiaknál szebb grafikát kínálhatnak majd, és akár teljesítményük is nőhet - bár ennek nyilvánvalóan a minigépek viszonylag gyenge processzora és kevés memóriája továbbra is igen erős korlátját fogja képezni.