A Google a napokban jelentette be, hogy elérhetővé tette Cirq nevű, nyílt forrású kvantumprogramozási keretrendszere 1.0-s verzióját. A Python-ban írt eszköz nem csak a kvantumszámítógépeken futó algoritmusok írására, de azok futtatására és eredményeinek elemzésére is lehetőség ad a fejlesztők számára - a mostani 1.0-s verzió pedig közel négy évnyi fejlesztés eredménye.

A Google a Cirq-et a kvantumprogramozás amolyan lingua franca-jának szánja, azaz, olyan eszköznek a kvantumprogramozási feladatok megoldására, amit számos kvantumszámítógépen futni képes megoldások kidolgozására lehet használni. Az eszköz ebben az értelemben hasonlít a Microsoft Q# nyelvére, aminek szintén célja, hogy közös megoldást szolgáltasson a különböző kvantumszámítási hardverek programozására.

A Cirq-re épülő programok futtatását már most is több kereskedelmi kvantumszolgáltató támogatja: az AQT, az IonQ, a Pascal, a Rigetti és IQM mellett még a Microsoft-féle Azure Quantum is, megoldásaik építését a fejlesztőknek pedig nem feltétlenül kell nulláról kezdeniük, miután a keretrendszer kifejlesztésének elkezdése óta eltelt mintegy négy év során már számos megoldást építettek a Google munkatársai, illetve külső fejlesztők.

Ezek között van pl. a Tensorflow Quantum, a jól ismert gépi tanulási keretrendszer kvantumszámítógépes változata, vagy az OpenFermion, ami kémiai kísérletek futtatását teszi lehetővé kvantumszámítási környezetekben. Ezen kívül a Cirq-et használja a Quantum Chess is - egy olyan sakkprogram, ami szuperpozíciókat és kvantum-összefonódásokat használ a klasszikus játékhoz.

A Cirq 1.0 forrását az érdeklődők a GitHub-on találják meg.