A Micro Focus a napokban újabb főverziót adott ki a leginkább letűnt korok nyelveként számontartott, de újra és újra felbukkanó COBOL-ból. Az új Visual COBOL 8.0 ráadásul kifejezetten modern újdonságokkal érkezik: ugyanis lehetővé teszi az együttműködést a .NET 6.0-val, valamint támogatja a Linux környezetbe történő fejlesztést is.

Egészen pontosan a Windows-on belül futó Linux-alapú fejlesztést az újabb Windows-ok beépített Linux-alrendszere, a Windows Subsystem for Linux (WSL) segítségével. Ezen kívül a csomag a mainframe-programozáshoz szükséges eszközöket is kínál a Visual Studio 2022, illetve Eclipse fejlesztői környezetbe integrálódó bővítések formájában s.

A Visual COBOL 8.0 új adatmodernizációs eszközökkel jön, amelyek lehetővé teszik a nagygépes COBOL alkalmazások számára, hogy gyorsan áttérhessenek modern relációs adatbáziskezelők használatára, vagy felhő-alapú architektúrákra is. Utóbbi elősegítésére a Micro Focus próbahozzáféréseket is kínál a legnépszerűbb felhőszolgáltatói piactereken - köztük az Azure-on, az AWS-en és a Google Cloud-on is.

A Visual COBOL 8.0 további újdonságairól itt lehet részletesen olvasni.