A mikrogépek legendás CP/M operációs rendszerével kapcsolatos jogokat jelenleg birtokló cég a napokban a nyílt forrás rajongói számára kedves bejelentést tett. A Lineo ugyanis közölte: valódi nyílt forrású licenc alatt is elérhetővé teszi a történelmi jelentőségű szoftver kódját, amit így mostantól bárki szabadon módosíthat, illetve terjesztheti is módosításait.

Bár a CP/M kódja már nagyjából az ezredforduló óta nyilvánosan elérhető és szabadon terjeszthető volt, 2014-ben pedig bekerült a Computer History Museum archívumába is, valójában nem volt nyílt forrású szoftver. Licence ugyanis nem adta meg a módosítás, valamint az ilyen változatok terjesztésének lehetőségét a fejlesztők számára, amit azonban a licenc mostani frissítése már pótolt.

A CP/M egy korai IBM PC-n (kép: Wikipedia)A CP/M egy korai IBM PC-n (kép: Wikipedia)

Egy, még a '70-es évekből származó 8-bites operációs rendszer kódjának megnyitása persze kis jelentőséggel bír 2022-ben, de a retrogépek rajongói valószínűleg így is örülnek a dolognak, hiszen ez azt jelenti, hogy az eredeti CP/M kódját is teljesen legálisan lehet majd hozzáilleszteni későbbi - vagy akár a közelmúltban kiadott - masinákhoz, illetve esetleg bugokat is javítani benne, és így használni a továbbiakban.