Bár a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazásokat hagyományosan az igencsak számításigényes feladatok között szokás számon tartani, amik alá lehetőleg a legújabb és leggyorsabb hardvert érdemes rakni, egy fejlesztő most a másik irányba indult el. Az illető ugyanis megoldotta, hogy a '80-as évek legendás otthoni számítógépén, a Commodore 64-en is lehessen futtatni az egyik legnépszerűbb - eredetileg a Google által kidolgozott - gépi tanulási keretrendszert, a Tensorflow-t.

Egészen pontosan annak Lite változatát, aminek képességei a - feltehetően egy sokkal nagyobb kapacitású számítógépen felépített, trenírozott majd exportált - modell futtatására korlátozódnak. Ehhez a Tensorflow Lite for Microcontrollers-t használta fel, amit kifejezetten a kis kapacitású eszközökön történő futtatásra dolgoztak ki, és ami már egy Arm Cortex M3 lapkán és 16 KB memória mellett is működőképes.

A Tensorflow Lite for Commodore 64 segítségével már C64-en is futtathatók gépi tanuláson alapuló alkalmazásokA Tensorflow Lite for Commodore 64 segítségével már C64-en is futtathatók gépi tanuláson alapuló alkalmazások

A most kidolgozott Tensorflow Lite for Commodore 64 lényegébe egy Python szkript, ami a Tensorflow Lite-nak szánt kódot alakítja át a C64 BASIC nyelvében íródott programmá, amit így már közvetlenül lehet futtatni az említett gépen. Ugyan a BASIC-re konvertálás sebesség szempontjából nem ideális, de nyilvánvalóan nem utóbbi sajátosságra fókuszál az, aki egy C64-re portolja MI-alkalmazását.

Az alkotó szerint ugyanakkor a sebesség így is elviselhető, és nem zárta ki, hogy később esetleg a 6502-es assembly, illetve gépi kód generálásának képességével is kibővíti majd megoldását. Addig is a Tensorflow Lite for Commodore 64 forrását a GitHub-on tudják az érdeklődők megtalálni.