Közel két évnyi kísérletezgetést és tesztelgetést követően úgy tűnik, hogy siker koronázza azokat a törekvéseket, amik célja, hogy az eddig használt C helyett részben Rust-ban folyjon tovább a Linux kernel fejlesztése. Linus Torvalds ugyanis a texasi Austinban a napokban megtartott Linux Summit-on közölte: eldőlt kérdéssé vált, hogy a rendszermag éles változatába is hamarosan bele fognak kerülni az első, a szuperbiztonságos nyelven írt kódok.

Az első ilyen Linux verzió az 5.20-as lehet, amit várhatóan szeptember végén adnak majd ki a Linux fejlesztői. Ugyanakkor Torvalds leszögezte, hogy ha esetleg probléma adódik a dologból, akkor akár "visszacsinálásra" is kerülhet majd az egész történet - persze, erre a körülményeket figyelembe véve igazából csak matematikai esély van.

A mostani nem az első alkalom, hogy egy új, modernebb és magasabb szintű nyelvet próbálnak meg bevonni a Linux fejlesztésébe azzal a céllal, hogy végül szinte teljesen arra álljanak át. Negyed évszázaddal ezelőtt már egyszer felmerült ez, és meg is próbálták a kernel fejlesztését C++-ra átállítani, illetve kibővíteni - akkor azonban pár hét után kénytelenek voltak az ezzel kapcsolatos törekvéseket feladni.

A mostani ugyanakkor nem igazán hasonlítható az akkori helyzethez - főleg, hogy a Rust bevonása nagyon is kézzel fogható előnyökkel járhatna nem csak a Linux fejlesztői, de felhasználói számára is. Ezek közül a legfontosabb, hogy a modernebb nyelvben írt kódok sokkal biztonságosabbak és hibamentesebbek lehetnek majd, mivel a Rust lényegében lehetetlenné teszi számos, a sima C kódokban könnyen előforduló programozási hiba ejtését, amik révén gyakran nem csak működési rendellenességek, de biztonsági rések is keletkezhetnek az eredményként előálló binárisokban.