A CPython következő kiadásaiban jelentősen gyorsulhat a programok futási sebessége, miután a készítők több jelentős, a sebesség növelését célzó változást is végrehajtani terveznek benne. Ezek között van egy, az eddigieknél hatékonyabb tárgykód generálása mellett az értelmező globális zárjának megszüntetése is.

Utóbbi a minden Python programozó által jól ismert Global Interpreter Lock (GIL), ami különösen többmagos rendszereken jelentősen csökkentheti a Python kódok futási sebességét. A CPython fejlesztői most azt tervezik, hogy ezt teljesen száműzik az értelmezőből, aminek köszönhetően az képes lesz a tökéletes párhuzamos működésre, ezzel pedig a gépekben rejlő számítási kapacitások teljes kihasználására sokmagos környezetekben is.

Egy másik fejlesztés a 3.11-ben megjelenő ún. specializálódó adaptív értelmezés, aminek működése rendkívüli módon hasonlít ahhoz a technikához, amit már több JIT fordító is alkalmaz, más nyelvekben is. Ennek lényege, hogy a kódgenerátor képes felismerni, ha egy adott helyen az általános, több típuson is használható művelet valójában mindig ugyanazzal az egy típussal kerül végrehajtásra - és ebben az esetben az általános kódot egy specializált és csak egy típuson, de emiatt sokkal gyorsabban lefutó változattal helyettesíti.

Ennek alapjai már megvannak a jelenleg még fejlesztés alatt álló CPython 3.11-ben, és nekik köszönhető az abban mért komoly sebességnövekedés jelentős része. Ugyanakkor a készítők bővíteni tervezik az adaptív értelmező képességeit, és kiterjeszteni azt a for-ciklusokra és a bináris műveletekre is a jövőben megjelenő verziókban - ez pedig nyilván még tovább gyorsíthat majd a működésen.

Egy teljes értékű JIT fordító bevezetését ugyanakkor egyelőre elvetették a fejlesztők, részben azért, mert az egyszerűbben megvalósítható optimalizációkkal is van még munka, másrészt, mert az jelentősebb átalakításokat igényelne a CPython működésében. Ennek ellenére nem zárták ki a JIT beépítését sem a jövőben, de ennek kezdetei legkorábban a 3.13-as verzióba kerülhetnek majd bele, míg a fent említett fejlesztések már az ősszel megjelenő CPython 3.11-ben, illetve a jövőre kiadni tervezett CPython 3.12-ben is ott lesznek.