Bejött a prog.hu nyár elejei jóslata, ami szerint az Python még az idei év vége előtt lenyomhatja az addig előtte vezető C-t és Java-t is a programozási nyelveket népszerűségük alapján rangsoroló TIOBE Index-ben (is). A lista a napokban publikált legújabb változatában ugyanis már az ismert szkriptnyelv szerepel az első helyen, a korábbi első és második helyezett pedig a dobogó aljára csúszott vissza.

Ez azért is jelentős esemény, mert a két, most visszaszorult nyelv közel két évtized óta uralta a lista élét, és eddig legfeljebb csak egymás között váltogatták az első és a második helyet. A Python azonban kitartó - és az utóbbi években jelentősen gyorsuló - növekedéssel szinte nulláról hozta be, majd hagyta le őket mostanra az Index-ben.

Két évtized után a TIOBE első helyére futott be a Python, letaszítva a C-t és a Java-t isKét évtized után a TIOBE első helyére futott be a Python, letaszítva a C-t és a Java-t is

Ugyanakkor a lista maradék része szinte változatlan: a dobogósokat ugyanis továbbra is a C++, a C#, a Visual Basic majd a JavaScript követik, ugyanabban a sorrendben, mint legutoljára is. Érdemi változás csak a 8. helyen található, ahol egy igen jelentős ugrás után immár az SQL található meg.

A TIOBE Index alakulása az elmúlt két évtized soránA TIOBE Index alakulása az elmúlt két évtized során

Az adatbázis-lekérdezőnyelv a nyár elején még csak a 10. volt, most azonban már a 8. helyen szerepel, miután beelőzte a PHP-t és az Assembly-t is. A TIOBE Index további eredményeit az érdeklődők itt nézhetik meg.