Elképzelhető, hogy a Python, ami eddig a harmadik helyen tanyázott, hamarosan átveszi a vezető szerepet a legnépszerűbb programozási nyelvek rangsorában a C-től és a Java-tól - derül ki a TIOBE Index legújabb frissítéséből. Ennek tanúsága szerint ugyanis a dinamikus szkriptnyelv vészesen megközelítette az eddigi első és második helyezettet, és ha az elmúlt 12 hónap trendjei folytatódnak, az év végére már maga mögé utasíthatja azokat.

Az Index legújabb frissítésében a C 11.62%-on, a Java 11.17%-on, a Python pedig 10.95%-on végzett. Ugyanakkor előbbi két nyelv az elmúlt egy évben -4.83, illetve -3.93 százalékpontot vesztett népszerűségéből, míg a Python +1.86%-ot erősödött ezen időszak alatt. Majdnem ugyanennyit: 1.8%-ot növekedett a negyedik helyen befutó C++ is, ami jelenleg 8.01%-on áll.

A TIOBE Index 2021 júliusi frissítésének első 10 legnépszerűbb nyelveA TIOBE Index 2021 júliusi frissítésének első 10 legnépszerűbb nyelve

A következő háromból: a C#-ból, a Visual Basic-ből és a JavaScript-ből egyedül utóbbi tudta növelni részesedését, míg másik kettő esett - de a köztük lévő tér még így is jelentős, így itt belátható időn belül a trendek folytatódása esetén sem várható helycsere. Ezzel szemben az utánuk következő PHP, de különösen az Assembly nagyon meglódultak az elmúlt egy évben, így könnyen előzésre kerülhet sor, akár már az év vége előtt.

Érdekesség, hogy az utóbbi évek feltörekvő nyelvei közül a Go és a Swift növekedése is nem csak, hogy megtorpant, de csökkenésbe váltott át az utolsó 12 hónapban. A Ruby, a Delphi és meglepetésre a Fortran pedig reneszánszát látszik élni, mert - főleg magukhoz képest - jelentős növekedést produkáltak.

A teljes TIOBE Index-et az érdeklődők itt tudják megtekinteni.