Kellemetlen hírrel szolgált a fejlesztők számára a héten a Gartner piackutató intézet. A cég egy új elemzésében ugyanis arról számolt be, hogy a jelek szerint egyre jobban terjed a kódnélküli, illetve alacsony kódigényű fejlesztőeszközök használata, amik használatához nincs szükség profi programozási tudásra - ráadásul a trend a várakozások szerint a jövőben még tovább fog erősödni.

A Gartner számításai szerint az ilyen eszközök piaca 2020-ban 23%-kal nőtt, idén pedig újabb 22.6%-os bővülésnek néz elébe - így már a 13.8 milliárd dollárt is el fogja érni. A terjedés hátterében az elemzőcég szerint elsősorban a távmunka a koronavírus-járvány miatt hódítása áll, de a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) jellegű platformok és a hiperautomatizáció alkalmazásának bővülése is ezt a folyamatot erősítik.

Az elemzőcég szerint 2021 végére az egész Földön a nagyobb szervezetek legtöbbjénél bevett gyakorlattá fog válni a kód nélküli, illetve alacsony kódigényű eszközök használata. Ezek segítségével ráadásul egyre nagyobb arányban fognak olyan emberek programokat készíteni, akiknek marginálisan sincs közük az informatikához - annyira, hogy a Gartner szerint 2025 végére már az IT részlegen kívülre lesz helyezhető az említett eszközök használatának többsége.