Érdekes eredményekkel zárult egy, a közelmúltban végzett felmérés, amiben azt vizsgálták, hogy a programozók mennyi időt is töltenek munkanapjaikból ténylegesen a fejlesztéssel. A válaszokból ugyanis kiderült, hogy legtöbbjük esetében a naponta valóban erre fordított idő csak 3-4 órát tesz ki - de sokan voltak olyanok, akiknél csak alig 1-2 órát töltenek produktívan.

Egészen pontosan a fejlesztők 31.2%-a adta meg 3-4 órában a ténylegesen fejlesztésre fordított napi idő mennyiségét, és 10%-uk jelölte meg 1-2 órában ezt az időt. A második legtöbben, 27.4% azt mondta: naponta 5-6 órát tud a fejlesztésre koncentrálni, míg 15.5%-uk szerint szinte a teljes munkaidejük, 7-8 órát töltenek ezzel. Szinte ugyanennyien, 15% vallotta úgy, hogy napi 9-10 órában kódolnak.

Ugyanakkor az átlaghoz képest jelentős eltérések voltak tapasztalhatók attól függően, hogy milyen cégnél dolgoztak a válaszadó fejlesztők. Pl. az Amazonnál dolgozók közül több fejlesztő is jóval a napi 10 órát meghaladó időről számolt be, amit fejlesztéssel töltenek, míg a Facebook-nál volt olyan, aki azt mondta, hogy naponta érdemben csak 1 órát kódol, a munkaidő maradék részét pedig meetingeken tölti el. Az eBay-nél ezzel szemben 3-4 órányi kódolást vallott be a fejlesztők legtöbbje.

Az online végzett felmérés 2853 fejlesztő válaszán alapult, akik mindegyikének céges email-címről kellett regisztrálnia ahhoz, hogy részt vehessen a kutatásban és egyértelmű legyen, hol is dolgozik.

Te hány órát töltesz naponta ténylegesen fejlesztéssel? Írd meg kommentben!