A Google a hét elején új verzió kiadását jelentette be kifejezetten mobilos rendszerére készülő szoftverek írásához szánt fejlesztőkörnyezetéből. Az új Android Studio 4.1 többek között egyszerűbbé teszi az app-ok adatbázisának felfedezését, valamint a gépi tanuláson alapuló alkalmazások készítését a programozók számára.

Előbbi az újonnan megjelenő Database Inspector eszköznek köszönhető, amivel gyorsan és egyszerűen lehet a készülő programok SQLite vagy Jetpack Room adatbázisaiban kutakodni. Az eszköz nem csak a programok írása, de debuggolása közben is működik, így szükség esetén akár ilyenkor lehetővé teszi az adatok nem csak lekérdezését, de módosítását is.

Mostantól az emulátor közvetlenül az IDE ablakában is elindíthatóMostantól az emulátor közvetlenül az IDE ablakában is elindítható

A hibakeresés ráadásul egy másik fejlesztésnek köszönhetően is egyszerűsödik: az új verzióban ugyanis már maga az IDE ablakában is el lehet az Android emulátort indítani. Ilyenkor a szerkesztő-, illetve debuggolókörnyezet, valamint az emulátor egy szerves egységgé válik, amiket így könnyebb együtt kezelni - cserébe viszont a fejlesztőnek néhány emulátorfunkcióról le kell mondania.

Végül pedig az új környezet már alapból ismeri a gépi tanulási feladatokban használt TensorFlow Lite keretrendszert, amihez készült modelleket be tudja importálni a projektekbe, használatukhoz pedig kódot is tud automatikusan generálni.