Az Amazon kedden jelentette be, hogy nyilvánosan is elérhetővé tett egy olyan új eszközt, ami jelentős mértékben megkönnyítheti - sőt, bizonyos mértékben el is veheti - a programozók munkáját. A cég új CodeGuru mesterséges intelligenciája ugyanis nem csak, hogy automatikusan képes felderíteni, sőt, kijavítani is a kódokban megbújó bugokat, de még javaslatokat is képes tenni a kód további optimalizálására.

A cég által még tavaly bejelentette, de most elérhetővé tett eszköz mindehhez gépi tanulási algoritmusokat használ, amikkel képes felismerni sok, a fejlesztők által amúgy nehezen azonosítható programozási hibát is. Ugyanakkor az eszköz egy másik része, a CodeGuru Profiler képes működés közben is elemezni a készülő programot, és a mérések alapján esetleg javítási javaslatokat tenni a rosszul teljesítő kódok optimalizálására is.

Az Amazon CodeGuru egy javítási javaslataAz Amazon CodeGuru egy javítási javaslata

A CodeGuru az AWS saját CodeCommit verziókezelője mellett a GitHub-on vagy Bitbucket-ben tárolt kódokon is tud dolgozni, a javítási, illetve optimalizációs javaslatait pedig már automatikusan egy könnyen commit-álható pull request-ben fogalmazza meg. A bugfelderítő Reviewer rész csak Java programokkal boldogul, a teljesítményjavításra használható Profiler ugyanakkor több JVM-alapú nyelv esetében is be tud segíteni: a magától értetődő Java mellett a Scala, Kotlin, Groovy, valamint Jython, JRuby és Clojure programokban is.

Az Amazon új CodeGuru szolgáltatásáról további részleteket itt lehet olvasni.