Bjarne Stroustrup, a C++ kitalálója és fejlesztésének jelenlegi irányítója a napokban egy új, meglehetősen hosszú dolgozatot publikált. A nem kevesebb, mint 168 oldalas "Thriving in a Crowded and Changing World: C++ 2006–2020" (C++ 2006-2020 - Boldogulás egy változó világban) a 69 éves szakember a nyelv történetének elmúlt másfél évtizedét veszi számba - egyben felvázolja a nyelv jövőbeni fejlődésének tervezett és lehetséges irányait.

A visszatekintő fejezetek rövid eredettörténete, valamint a nyelv első két évtizedének áttekintése után sorra veszi azokat a fejlesztéseket, amiken a C++ a szóban forgó másfél évtizedben átment annak érdekében, hogy továbbra is képes legyen a mindenkori fejlesztői elvárásoknak megfelelni, sőt, a korábban lefedetlen alkalmazási területekre készülő programok írásához is hatékony eszközként funkcionálni.

Ezeket időrendi sorrendben, az egyes nyelvi verziókhoz (C++xx-ekhez) kapcsolódóan mutatja be, elmagyarázva azt is, hogy mi ihlette őket, és azok milyen feladatok, illetve felhasználási területek igényeit hivatottak kielégíteni. Ugyanakkor szóba kerülnek az ezek kitalálása és implementálása során felmerült problémák, az elkövetett hibák, valamint az esetleges zsákutcák is, és hogy miként alakult ki a fejlesztések végleges formája, ami gyakran jelentősen eltért az eredeti tervektől.

Végül pedig az utolsó fejezetekben Stroustrup sorra veszi azokat a területeket, ahol szerinte a C++ fejlesztésre szorulna még (mint pl. a csomagkezelés és -terjesztés, valamint egy standard grafikus könyvtár bevezetése), valamint, hogy a következő verzióiban milyen újdonságok megjelenésére lehet majd számítani.

Az utolsó sorokban megjegyzi, hogy tudja: a 168 oldalas dolgozat túl hosszú lett, de elmondása szerint ugyanakkor túl rövid is, mert néha több éves folyamatokat intéz el egyetlen mondatban; és megköszöni a C++-fejlesztők milliói számára, hogy olyan sikeressé tették a nyelvét az elmúlt évtizedek alatt.

(A Prog.Hu a szerzővel a C++-ról készített korábbi exkluzív interjúját itt lehet visszaolvasni.)