A Google csütötökön bejelentette, hogy végleges változatban is elérhetővé tette Android Studio fejlesztőeszköze legújabb, 4.0-s változatát. Az előzetes változatban már fél év óta letölthető IDE többek között egy teljesen új UI-építő technológiával, beépített animációszerkesztővel, valamint bővített profilerrel és egy továbbfejlesztett build-rendszerel érkezik.

Ezek közül leglátványosabb az első újdonság, amiknek köszönhetően mostantól már vizuális módon is meg lehet tervezni a felhasználói felületen az animációkat és mozgásokat. Ugyanakkor a statikus felületek tervezése és tesztelése is egyszerűsödik az új, deklaratív jellegű felületleírás, valamint a felület mindjárt több eszközön történő megjelenésének előnézetét lehetővé tevő Layout Validation eszköz révén.

Az új, vizuális animációszerkesztő az Android Studio-banAz új, vizuális animációszerkesztő az Android Studio-ban

Az új Layout Inspector egy 3D-s modellben tudja megjeleníteni a felület elemeit, amiknek értékeinek követésére akár debuggolás közben is lehetőséget ad. A hibakeresést a CPU profiler fejlesztései is segítik, amik immár csoportosítva és a fő időszáltól különválasztva tudja a rögzített terhelési adatokat megjeleníteni. A Build Analyzer eszköz segítségével immár könnyen kideríthető, hogy az alkalmazás build folyamatának mely részei igénylik a legtöbb időt.

Az új Android Studio 4.0 további fejlesztéseiről itt lehet olvasni, míg a letöltés innen lehetséges.