Bár azt, hogy miközben egyes emberek munkájára egyre kevésbé van szükség (vagy puszta lehetőség) a koronavírus-járvány miatt, aközben mások ázsiója megnő, evidenciának tekinthetjük, azt valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a COBOL-programozók utóbbi csoportba tartoznak. Márpedig az Egyesült Államokban New Jersey kormányzója a napokban pontosan ezt jelentette be: ti. hogy óriási szükségük lenne az ősrégi programozási nyelvet beszélő szakemberekre.

Ugyanakkor aki kiváló üzleti lehetőséget szagol a dologban, az vélhetően tévúton jár ezzel. Phil Murphy ugyanis "önkéntes" COBOL programozókat keres, ami arra utal, hogy nem, vagy legalábbis nem kiemelkedő javadalmazást szándékozik adni a fejlesztők munkájáért cserébe, akiket egyébként beszédében többször is "kobalt" programozóknak nevezett.

A COBOL-osokra egyébként a kormányzatnak a fél évszázadhoz közelítő korú szociális nyilvántartó-rendszerei javítására van szüksége, azokat ugyanis a jelek szerint túlterhelték a vírushelyzet miatt megnövekedett számú munkanélküli és egyéb segélyigénylések.

A felhívást tartalmazó videó alatt egyébként a kommentekben már többen is jelentkeztek az önkéntes munkára, de nem tudni, hogy a hivatal felvette -e már velük a kapcsolatot.