A Microsoft a héten egy megtévesztő című blogposztban tudatta a világgal, hogy felhagy egyik legnagyobb múltra visszatekintő nyelve, a Visual Basic fejlesztésével. Redmond ugyanis bejegyzése címében, sőt, első bekezdésében is a nyelv támogatásának kiterjedését emelte ki a .NET 5.0-s verziójában, és elrejtette benne az igazi feketelevest.

"Úgy tervezzük, hogy mostantól kezdve nem fejlesztjük tovább a Visual Basic-et, mint nyelvet", írja a Microsoft a posztban. "A .NET Core azon jövőbeli újdonságai, amik nyelvi változásokat igényelnek, lehet, hogy nem lesznek támogatva a Visual Basic-ben".

Bár a cég szerint a nyelv fejlesztésének leállítása "támogatja majd a nyelv statbilitását és megőrzi a kompatibilitást a Visual Basic .NET Core és a .NET Framework változatai között", egyértelmű, hogy egyben annak halálát is előre vetíti - főleg, hogy a jövőbeli .NET újdonságok a fentiek értelmében nem lesznek támogatva a VB-ben.

Ennek ellenére a nyelv valószínűleg még legalább az évtized végéig támogatva lesz a Microsoft által a .NET-en, illetve a Visual Studio-ban is, ami egyébként ironikus módon éppen a közelmúltban kapott IntelliSense támogatást a Visual Basic-hez.