Ruby, Haskell, Objective-C, R és Perl. Ha ezekben dolgozik valaki, lassan lélekben elkezdhet felkészülni a burgerek a McDonald's-ban történő forgatására - állítja egy álláskereső portál új elemzése. A Dice szerint ugyanis a szóban forgó nyelveknek "valószínűleg befellegzett" - vagy legalábbis minden jel abba az irányba mutat, hogy a jövőben nem nagyon lesz szükség ezekre.

Az oldal a következőként "kihalásra" ítélt nyelvek 5-ös toplistájának összeállítása végett a TIOBE indexet, a RedMonk rangsorát, valamint saját állás-adatbázisát hívta segítségül, és ezek összesítésével jutott a fenti eredményre. Ezek szerinte ugyanis jól mutatják meg összességében azt, hogy melyik nyelvek vesztenek drámai mértékben népszerűségükből.

A Ruby pl. az elmúlt másfél évben mindjárt három helyet esett vissza a TIOBE indexben, de ami még ennél is durvább: a vele kapcsolatos álláshirdetések száma egyetlen év alatt közel felére esett vissza. Persze mindez semmi a Haskell a RedMonk-ban látott visszaszorulásához képest, ahol az egyébként is a top 10-et csak aluról közelítő nyelv az évtized eleje óta folyamatosan szorul vissza, és szinte minden évben legalább egy helyet esett lefelé.

Az Objective-C esetében a Dice a negatív prognózist azzal magyarázza, hogy itt végső soron egy kifutó nyelvről van szó, amiben már szinte csak "legacy" projekteket kezelnek, és ami helyett az új programokat már Swift-ben kezdik el. Az R szintén egy másik nyelvre, a Python-ra váltás miatt tűnhet el - az oldal szerint az adatelemzési területen ugyanis egyre több helyen használják előbbi helyett immár utóbbit az alkalmazások írására.

A Perl esetében a TIOBE és RedMonk is durva és folyamatos visszaesést mutat az elmúlt egy évtized alatt, és nagyon úgy néz ki, hogy az egykor kedvelt dinamikus nyelv a top 20-ból is ki fog esni az elkövetkező pár évben.

A Dice teljes elemzését a kihalásra ítélt nyelvekről itt lehet elolvasni.