A Microsoft, miután múlt hónapban egyértelművé tette, hogy a jövőben .NET platformját a keretrendszer Core változatának alapjain fogja tovább vinni, a napokban elárulta, hogy mely .NET technológiák lesznek azok, amiket az eredeti .NET Frameworkkel együtt a lassú, de biztos kihalás útjára taszít majd. A cég a fejlesztőknek azt javasolja, hogy ezeket már ne használják fel új .NET alkalmazásaik létrehozásakor, és gondolkodjanak el a meglévők átalakításáról is úgy, hogy valamilyen helyettesítő megoldást használjanak.

Így a jövőben nem lesz ajánlott az ASP.NET Web Forms, a WCF, valamint a Windows Workflow vagy a .NET Remoting használata sem a .NET alkalmazásokban, ezek az API-k ugyanis biztosan nem fognak elérhetővé válni az új, immár portábilis .NET környezetekben is. A Microsoft szerint ugyanakkor utóbbiakon is már most léteznek olyan, hasonló megoldások, amikkel azokat a legtöbb esetben többé-kevésbé lehet helyettesíteni.

Ilyenek például az ASP.NET Web Forms esetében az ASP.NET Blazor, míg a .NET Remoting helyett az ASP.NET Web API vagy a gRPC használatát javasolja a cég. A WCF esetében a váltás más API-ra csak az erre épülve szolgáltatásokat kínáló alkalmazások esetében lesz elkerülhetetlen, de ha egy program csak használja azokat, akkor nem, ugyanis WCF kliens .NET Core alatt is létezik.

Ezen kívül Core WCF néven kidolgozás alatt áll egy, a WCF-hez hasonló, bár azzal nem teljesen kompatibilis keretrendszer is, és ugyanez mondható el a Core WF-ről is, ami a Workflow vonatkozásában. Ezen projektek ugyanakkor - legalábbis egyelőre - nem hivatalos, támogatott Microsoft projektek, hanem közösségi alapon fejlesztik őket, jelenleg még nincsenek készen, és kérdés, hogy milyen állapotot és mikorra érnek el.

Ezzel szemben a WinForms, WPF, valamint az Entity Framework 6-os változatára építő fejlesztőknek nem kell aggódniuk - ezek az API-k ugyanis a .NET Core-on is már most is támogatottak, így az ezekre épülő alkalmazások portolása egyszerűen megoldható lesz az új, egységes .NET platformra is.