Bár a Microsoft a Visual Studio Code személyében már lassan fél évtizede kínál egy rengeteg platformon működni képes - egyébként webes technológiákon alapuló - fejlesztői környezetet, utóbbi "nagy testvére", az eredeti Visual Studio mindeddig a Windows asztali platformhoz volt kötve. Ez azonban a jelek szerint változni fog, a cég ugyanis elkezdi majd utóbbi funkcionalitását is átemelni a webre, illetve böngészős környezetbe.

A konszern a héten zajló fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy - a némileg megtévesztő, korábban már más termékére is felhasznált - Visual Studio Online néven egy új webes szolgáltatást fog indítani, amiben a hagyományos, asztali Visual Studio képességeit kezdi el majd replikálni. A böngészőben megnyitható IDE-be ugyanis be lehet majd tölteni a klasszikus Visual Studio projektjeit és megoldásait (solutions) is, és dolgozni lehet majd azokon - szinte bármilyen eszközről és bármelyik operációs rendszer alól.

A webes Visual Studio-ban ezen kívül használni lehet majd a Visual Studio bővítményeit is, és persze lesz benne IntelliCode, sőt, élő kódmegosztás is, aminek köszönhetően egyszerre akár több fejlesztő is dolgozhat majd ugyanazokon a kódokon. A megoldás egyébként a Visual Studio Code kódbázisán fog alapulni, de utóbbival szemben közvetlenül a böngészőben fog futni, és persze a VSC-nél jóval többet fog tudni.

A Microsoft nem árulta el, hogy az új Visual Studio Online mikortól fog kipróbálhatóvá válni, csak azt, hogy az az online.visualstudio.com címen lehet majd elérni, várhatóan hamarosan. Ezen kívül valószínűsíthető, hogy használatához előfizetés is szükséges lesz majd, bár ugyanígy kézenfekvőnek tűnik az is, hogy az a magasabb szintű Visual Studio-k licencáraiba alapból be lesz építve.