A mesterséges intelligenciák és a kismamák után hamarosan újabb konkurensekkel kell majd szembenézniük a programozóknak a fejlesztői munkákért folytatott versenyfutásban - legalábbis Nagy-Britanniában. A szigetország kormányzata ugyanis egy olyan új programot akar bevezetni, aminek keretében a büntetésüket börtönben töltő elítélteket is fejlesztővé képzik át előbbi végrehajtási ideje alatt.

A programban a tervek szerint ugyan az elítéltek közül csak egy előzetes szűrésen átesettek vehetnek majd részt, akik azonban nem csak egy szokásos gyorstalpalót fognak kapni. A tervek szerint ugyanis a fejlesztés alapjainak elsajátítását követően a börtönlakók valós életbeli projekteken dolgozhatnak majd, külső ügyfelek részére, szakértők bevonásával és segítségével; az így megkeresett pénzt pedig részben a program bővítésére fogják fordítani.

A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy az elítéltek számára egy olyan képesítést biztosítson, amivel azok szabadulásukat követően a legális munka világában is viszonylag könnyen elhelyezkedhetnek majd. Jelenleg sajnos több mint minden második (55%) közülük ugyanis valójában a bűnözés világába tér vissza büntetése után, ahonnan idővel jellemzően ismét a börtönökbe viszik vissza őket.

Az új, unortodox programozóképzést egyelőre két brit börtönben kezdik majd meg, de ha a program sikeresnek bizonyul, további büntetés-végrehajtási intézményekre terjesztik majd ki azt, a brit börtönrendszert gyakorlatilag egy óriási "fejlesztőgyártó" konglomerátummá átalakítva.