A Google a napokban új verziót adott ki Chrome böngésző asztali és mobilos változatából is, amik három tucat biztonsági hiba javítása mellett ezúttal egy igen fontos fejlesztéssel érkeznek. Ezek ugyanis már támogatják az ún. progresszív webalkalmazások (PWA-k) letöltését és futtatását is a Google Play Áruházából.

Bár a PWA-k futtatására már egy idő óta lehetőség van a Chrome-ból, mindeddig azonban ezek az alkalmazások komoly hátrányban voltak natív társaikhoz képest. Így például a felhasználók nem találták meg őket ha a Play Store-ban kerestek, de ezen kívül widget-eket sem tudtak létrehozni az Android indítóképernyőin, és a háttérben futó feldolgozó szálak is csak korlátosan működhettek.

Mostantól azonban ezek a korlátok is leomlanak a progresszív webalkalmazások előtt, és ezek vonatkozásában is egyenértékűvé válnak a natív alkalmazásokkal. Sőt, még többet is tudnak, mert a PWA-k a gyorstár, a sütik és a session-információk vonatkozásában teljesen átjárhatók a böngésző felől és felé - így sokkal könnyebben és jobban integrálhatók a webes szolgáltatásokkal.

A webes alkalmazások a Play Store-ba töltéséhez egy ahhoz hasonló .apk fájlra van szükség, mint a natív app-ok esetében is - bár azt más módon kell elkészíteni. A Google az ezzel kapcsolatos hivatalos dokumentációt egy nem várt csúszás miatt egyelőre még nem adta ki, de itt már lehet róla olvasni.

Jelenleg a folyamat nem igazán kézenfekvő, de ez várhatóan hamarosan változik és az Android Studio-ból, illetve más fejlesztőeszközökből is egyszerűvé válik majd a progresszív webalkalmazások becsomagolása és feltöltése a Play Store-ba.