A Microsoft a héten bejelentette, hogy letölthetővé tette integrált fejlesztői keretrendszere következő verziójának első előzetes. Az új Visual Studio 2019 Preview 1 egyik legérdekesebb újítása, hogy mesterséges intelligencia segítségével próbálja meg gyorsítani a fejlesztést - bár ezen kívül ezen kívül is számos ponton okosodott.

Így például a Microsoft teljesen átszabta az IDE indításakor megjelenő, a projektek létrehozására és megnyitására használható ablakot, ami immár verziókezelők kódtáraiból is közvetlenül tud projekteket klónozni vagy letölteni. Ugyanakkor ha valaki inkább egy template-ből akar létrehozni új projektet, mostantól azt is egyszerűbben teheti meg, mivel az ezek közötti keresés is gyorsabb lett.

Az új kezdőablakból már a verziókezelőkben tárolt kódbázisok is egyetlen kattintással érhetők elAz új kezdőablakból már a verziókezelőkben tárolt kódbázisok is egyetlen kattintással érhetők el

Kódolás közben aztán a már említett, mesterséges intelligenciával felvértezett IntelliSense (ami a Microsoft így már IntelliCode-nak hív) segíti a kódolást, ami képes automatikusan felderíteni a kódban alkalmazott leggyakoribb mintákat, és ezek figyelembevételével felkínálni a kiegészítéseket. Erről az újdonságról egyébként a Microsoft későbbre egy külön blogposztot ígért.

Egy további újdonság egy olyan nézet megjelenése a szerkesztőablakban, ami a figyelmeztetések és hibák gyors áttekintésére ad lehetőséget, de bővültek a refaktorációs segédletek is, amik például már LINQ lekérdezéssé is át tudják a hétköznapi ciklusokat alakítani.

A Microsoft ezen kívül fejlesztette a nyomkövetést is, amiben a cég szerint mostantól gyorsabban lehet majd léptetni egyesével az utasításokat, de jól jöhet, hogy mostantól a lokális és megfigyelt (Watch) mezők és kifejezések között is lehet gyorsan keresni.

A Visual Studio 2019 Preview 1 további újdonságairól az érdeklődők részletesen a kiadási jegyzetekben tudnak olvasni, míg magát a környezet új kiadását innen tudják letölteni.