A Qt fejlesztői a napokban jelentették be, hogy elkészültek és kiadták a Qt Design Studio szoftver első stabil változatát. Az új eszköz rendkívüli mértékben felgyorsítja a platformra épülő alkalmazások felhasználói felületének felépítését vagy akár prototipizálását is - ráadásul segítik a grafikus tervezők és a fejlesztők közötti munkát is.

A Qt Design Studio ugyanis akár közvetlenül képes a Photoshop-ban vagy más, hasonló képszerkesztőben felépített tervek importálására, illetve az azokon történő továbbdolgozásra is. Így a felületek akkor is módosíthatók maradnak a grafikusok számára az általuk megszokott eszközökkel és módon, amikor már a fejlesztők elkezdtek alkalmazási logikát építeni mögéjük.

Qt Design Studio 1.0Qt Design Studio 1.0

Az eszköz egyébként a statikus mellett dinamikus, animált elemek létrehozására is lehetőséget adnak, amik egymással akár szinkronizálhatók is. Mindehhez egyetlen sor kód beírására sincs szükség, hanem mindent vizuális eszközökkel lehet felépíteni és összekapcsolni egymással.

A felépített UI-kat aztán rendkívül egyszerűen lehet tesztelni a Live Preview funkcióval, ami az asztali gép mellett Android és Boot2Qt eszközökön is lehetővé teszi azok kipróbálását. Szintén támogatja az eszköz a többnyelvűséget is, azaz, ugyanabba az alaptervbe különböző nyevű fordítások is betölthetők, és megvizsgálható, hogy azok mellett is helyesen, illetve jól néz -e ki az UI a céleszközön.

A Qt Design Studio 1.0-t bárki ingyen letöltheti és kipróbálhatja, a vele készült alkalmazások terjesztéséhez azonban kereskedelmi Qt licencre lesz szükség.