A Microsoft március utolsó hetében jelentette be a JavaScript alapjaira építő, de azt több tekintetben jelentős mértékben bővítő szkriptnyelvének legújabb verzióját. Az új TypeScript 2.8 egy rendkívül érkezet újítással: a feltételes típusdeklarációkkal érkezik, amik a típusok vonatkozásában is lehetővé teszi a kódok kvázi "elágaztatását".

Az új szerkezet révén már TypeScript-ben is olyan tömören lesznek megfogalmazhatók a véges számú és előre ismert típuson dolgozó, de alapvetően duck typing jellegű kódok, mint JavaScript-ben, miközben a statikus típusellenőrzésekről sem kell a fejlesztőknek lemondaniuk. A feltételes típusokra egyébként már most épít maga a standard könyvtár is, ahol számos túltöltött függvényt eliminál.

Az új TypeScript fordító ezen kívül egyszerűbbé teszi a posztprocesszor jellegű bővítések beépítését a build folyamatba, de az IDE-támogatás is bővítésre került néhány hasznos segédlettel. Így mostantól pár kattintással lehet kérni az importok átláthatóbbá tételét rendezésük révén, valamint az inicializálatlan property-k deklarációjának bővítését úgy, hogy az megfeleljen az előző verzióban bevezetett szigorúbb ellenőrzéseknek.

A TypeScript 2.8 további újdonságairól itt lehet bővebben olvasni.