A héten az SQLite fejlesztői újabb verziót jelentettek be kis erőforrásigényű, nyílt forrású adatbáziskezelő szoftverükből. Az új SQLite 3.22 egyik legérdekesebb újítása, hogy immár képes a ZIP archívumokat is adatbázisként kezelni - beleértve az olvasás mellett az írást is.

A tömörített állományokból az adatbáziskezelő egy egyelőre meghatározott séma alapján egy virtuális táblát generál, amiből szabványos SQL parancsokkal lehet az archívumba foglalt állományok jellemzőit és tartalmát lekérdezni. Hasonló módon SQL utasításokkal létre is lehet hozni új ZIP archívumot, illetve egy meglévőt is lehet módosítani, új könyvtárak és fájlok hozzáadásával vagy felülírásával.

Ezen kívül mostantól a lekérdezésoptimalizáló hatékonyabban tudja a min() és max() függvényeket végrehajtani, és automatikusan felismeri egy join-ról is, ha annak elvégzése felesleges, mert az eredmény generálásában nem játszik szerepet. Szintén gyorsult a szöveges-lebegőpontos konverzió is, és továbbfejlesztésre került a parancssori segédprogram is.

Az új SQLite 3.22 további fejlesztéseiről a kiadási jegyzetekben lehet részletesen olvasni, míg magát az adatbáziskezelőt innen lehet letölteni.