A Qt fejlesztői a napokban elérhetővé tették jól ismert C++-os keretrendszerük legújabb kiadását. A Qt 5.10 több igen jelentős fejlesztéssel is érkezik, amiknek köszönhetően többek között teljesen 3D-s felhasználói felületek építésére, valamint a felületek a böngészőkben történő elérhetővé tételére is képessé válik.

Előbbi nagyrészt az Nvidia által korábban a Qt Alapítvány részére donált kódoknak köszönhető, amikből a fejlesztők egy 3D-s futásidejű runtime-ot, valamint egy szintén teljesen 3D-s UI-szerkesztőt építettek. A Qt 3D Studio-nak elnevezett szoftverrel interaktív módon lehet a 3D-s felületet felépíteni, amit aztán a runtime segítségével tud a Qt-s alkalmazás a felhasználó felé is prezentálni, illetve működtetni.

A másik rendkívül érdekes újítás a Qt WebGL QPA plugin megjelenése, aminek segítségével a Qt-s alkalmazások felületüket böngészőkben is elérhetővé tudják tenni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy pillanatok alatt át lehet alakítani őket webalkalmazásokká, amik így már távolról, bármilyen WebGL-képes böngészőn át (így pedig asztali gépek mellett mobilokról, sőt, akár okostévékről is) távirányíthatók lehetnek.

Ezeken kívül egy új, jó minőségű véletlenszám-generátort, az OpenSSL 1.1 támogatás megjelenését, valamint a virtuális billentyűzet jelentős fejlesztését érdemes kiemelni.

A Qt 5.10 összes fejlesztéséről itt lehet részletesen olvasni, a keretrendszer maga pedig innen tölthető le.