Az Apple a napokban egy olyan jegyzetet tett közzé honlapján, amiben egy fontos és alapvető változásra hívja fel a macOS platformjára fejlesztők figyelmét. Ezek szerint utóbbiaknak a jövőben mindenképpen át kell térniük majd a 64-bites alkalmazások fejlesztésére - a cég ugyanis megszünteti a régebbi, 32-bites architektúra támogatását.

Az utolsó, még 32-bites alkalmazásokat is gond nélkül támogató rendszer a jelenlegi, 10.13-as High Sierra kiadás lesz, az ezt követő macOS-en azonban már csak a 64-bites programok fognak teljes értékűen működni. Ezzel összefüggésben jövő nyártól az Apple sem fog befogadni olyan szoftvereket alkalmazásboltjába, amik nem rendelkeznek 64-bites változattal.

Bár a tisztán és csak 32-bites programok terjesztése az App Store megkerülésével továbbra is lehetséges lesz, a fejlesztőknek arra kell számítaniuk, hogy a felhasználók egyre növekvő hányada nem lesz képes programjaik futtatására, amint frissítenek majd a macOS újabb kiadásaira, illetve már eleve azokkal működő eszközöket fognak vásárolni.

Ugyan az utóbbi években megjelent programozási nyelvek és eszközök legtöbbje már elmossa vagy teljesen eltünteti a határt a 32-bites és a 64-bites architektúrák között, a változás így is sok olyan fejlesztőt érinthet, akik még régebbi, platformfüggő eszközökkel készítik programjaikat, és mindeddig nem készültek fel az áttérésre.