Meglehetősen érdekes fejleményre derült fény a napokban a Google új, Fuchsia nevű operációs rendszerével kapcsolatban. A keresőóriás által mindeddig hivatalosan be nem jelentett, de már közszájon forgó új OS-ről ugyanis kiderült, hogy azt az Apple új nyelvében, a Swift-ben is lehet majd programozni.

Legalábbis erre utal, hogy a Google a napokban formálisan is benyújtott a Swift központi kódtárához egy olyan pull-request-et, aminek célja, hogy kompatibilissé tegye a nyelvet a Fuchsia-val. A módosítások befogadásával az Apple nyelvével is lehetővé válhat majd app-ok írása az új rendszerre, amit magát amúgy főleg C-ben és C++-ban, illetve Dart-ban készít a Google.

Ha ez megtörténik, az jelentős könnyebbséget jelenthet majd a mobil alkalmazások fejlesztői számára, hiszen így egyszerűbben tudják majd kódjaikat megosztani az iOS és az Android rendszerek között.

Korábban egyébként felmerült, hogy a Google a mobil platformja elsődleges nyelvének is megteszi a Swift-et az eddig ezt a szerepet betöltő Java helyett. Ezek a pletykák azonban - legalábbis eddig - alaptalannak bizonyultak, és úgy tűnik, hogy a cég választása inkább a Kotlin-ra esett, mint az utóbbi években nagyon elmaradozni kezdő Java utódjára.