A Microsoft hétfőn TypeScript blogjában emlékezett meg arról, hogy immár kerek fél évtizede van annak, hogy elérhetővé tette a JavaScript-et továbbgondoló nyelvének első nyilvános kiadását. A TypeScript 0.8 a maga idejében óriási előrelépés volt, és az ősnyelv sok, akkor még létező hiányosságát pótolta.

A nyelvet a Microsoft azért alkotta meg, mert felismerte, hogy egyre nagyobb igény fog mutatkozni a JavaScript iránt, ami napjainkra tényleg már minden alkalmazási területet elkezdett meghódítani. Ugyanakkor öt évvel ezelőtt a nyelv még néhány rendkívül komoly hiányossággal is küzdött, amik erősen nehezítették a vele történő fejlesztés skálázódását nagyobb méretekre.

A TypeScript elsősorban ezeken a pontokon próbálta meg az ősnyelvet bővíteni. Legfontosabb eredeti fejlesztései az akkori JavaScript-hez képest az osztálydeklarációk, valamint az opcionális statikus típuskikötések bevezetése volt. Ezek közül előbbit az ECMAScript új kiadása már maga is pótolta, az opcionális típuskijelölést azonban ma is élesen megkülönbözteti a két nyelvet egymástól.

A TypeScript 1.0-t a Microsoft 2014 tavaszán, 2.0-s verzióját pedig 2016 őszén mutatta be. Utóbbi számos új elemmel és szerkezettel bővítette a nyelvet, még inkább közelítve annak képességeit legkiforrottabb társaiéhoz. A TypeScript legújabb, 2.5-ös verziója augusztusban jelent meg, de még ebben a hónapban kiadásra fog kerülni a következő, 2.6-os verzió is további fejlesztésekkel.

A TypeScript-et a Microsoft szerint havonta mintegy 5 millióan töltik le, a nyelv használóinak száma pedig a legutóbbi évben közel másfélszeresére nőtt. A TypeScript jelenleg a Stack Overflow felmérésében is a harmadik helyen futott be a leginkább imádott nyelvek rangsorában.