A Microsoft közel két évtizednyi szünet után idén ősszel újra ki fog adni egy "sima" Visual Basic fejlesztőkörnyezetet - jelentette be a cég a napokban. Az új VB IDE ugyanakkor nem önálló termékként, hanem a macOS-en futó Office részeként fog visszatérni a holtak birodalmából.

Redmond az irodai szoftvercsomag tavaly megjelent kiadásába is beépített már egy kezdetleges Visual Basic fejlesztőkörnyezetet, az ősszel kiadásra kerülő frissítés azonban úgy fogja bővíteni ennek képességeit, hogy az gyakorlatilag teljes múlt évezredbeli pompájában tér majd vissza. Így ott lesz benne a Object Browser, több szerkesztőablakot is lehet majd nyitni benne és debuggere is gyakorlatilag minden olyan funkcióval rendelkezik majd, mint amivel anno a VB6.

Az új, Office-ba épített Visual Basic IDE megszólalásig fog hasonlítani múlt évezredbeli elődeihezAz új, Office-ba épített Visual Basic IDE megszólalásig fog hasonlítani múlt évezredbeli elődeihez

Az egyetlen ami hiányozni fog az újraélesztett Visual Basic IDE-ből, az a formszerkesztő lesz - bár a Microsoft az ígéri, hogy egy későbbi frissítés formájában ezt is elérhetővé teszi majd benne. Ugyanakkor arról nincs hír, hogy a fejlesztőkörnyezet az Office Windows alatt futó kiadásába is bekerülne majd, illetve a mac-es csomag programjai közül is csak a Word, az Excel és a PowerPoint programozására lesz majd használható.