A Google a múlt héten zajlott I/O konferenciáján egy olyan változást jelentett be a Play Store működésében, amelynek egyes fejlesztők vélhetően nem nagyon örülnek majd. A cég ugyanis a jövőben figyelmeztetést fog küldeni azon alkalmazások készítőinek, akik programjai a mérések szerint a legrosszabbul teljesítő, illetve sikerült programok között lesznek.

Egészen pontosan a Play szolgáltatások segítségével a Google figyelni fogja, hogy az egyes alkalmazások hányszor omlanak össze, mennyire eszik az akkut, és mennyire gyorsan vagy lassan működtetik a grafikát és az UI-t. Ha pedig valamelyik program ezen metrikák szerint a legrosszabbul teljesítő 25%-ban van, értesíteni fogják erről fejlesztőjét a Developer Console-on keresztül.

Az alkalmazás teljesítményét a fejlesztői konzolban lehet követni - és ide fog az automatikus figyelmeztetés is jönniAz alkalmazás teljesítményét a fejlesztői konzolban lehet követni - és ide fog az automatikus figyelmeztetés is jönni

A figyelmeztetés egyelőre csak informatív jellegű lesz, azaz nem fog közvetlen hátránnyal vagy büntetéssel járni a fejlesztő, illetve az alkalmazás számára - bár azért valószínűsíthető, hogy pl. a Google a keresésekre adott találati rangsor megállapításában ezt az adatot is fel fogja használni.

A stabilitási és teljesítménymetrikákat egyébként maguk a fejlesztők is lekérdezhetik, illetve ellenőrizhetik, és láthatják, hogy programjaik mennyire teljesítenek jól vagy rosszul az említett vonatkozásokban, akkor is, ha nem tartoznak a legbénább 25%-ba.