A Microsoft csütörtökön újabb kiadást jelentett be a JavaScript-en alapuló, de azt számos ponton feltuningoló szkriptplatformjából. A TypeScript 2.3 egyik legérdekesebb fejlesztése egy olyan hibrid mód bevezetése, ami még egyszerűbbé teszi a két nyelven készült kódok vegyítését, azok erősségeinek megtartása mellett.

Mostantól ugyanis lehetőség van a JavaScript fájlokban is típushintek elhelyezésére annotációk, illetve kommentek formájában, amiket aztán a fordító, illetve a fejlesztőkörnyezet fel tud ismerni, és a továbbiakban teljes értékű típusinformációként kezelni; illetve meg is lehet ezek ellenőrzésére kérni. Így a JavaScript forrásokba az eddiginél fokozatosabban lehet ezeket az új elemeket bevezetni, anélkül, hogy az egész fájlt át kellene TypeScript-re írni vagy külön deklarációs fájlt (.d.ts) kellene létrehozni hozzá.

Már közvetlenül a JavaScript fájlokban is lehet típusinformációkat elhelyezni, illetve az ellenőrzésüket kikényszeríteniMár közvetlenül a JavaScript fájlokban is lehet típusinformációkat elhelyezni, illetve az ellenőrzésüket kikényszeríteni

Egy másik érdekes fejlesztés a TypeScript nyelvi értelmezőjét érinti, amely mostantól beépülő modulok révén bővíthetővé válik. Ennek révén a TypeScript fejlesztőkörnyezet működését jobban hozzá lehet igazítani bizonyos célfeladatokhoz. Pl. az Angular keretrendszer egyszerűbbé teheti template-jei, a Facebook pedig a GraphQL lekérdezések építését, közvetlenül a TypeScript forrásokban, egy-egy bővítőmodul használatával.

Ugyanakkor a Microsoft maga is beépített néhány új elemet a nyelvbe, mint például a generátorok és iterátorok használatának lehetősége, és már a típusparaméterek esetében is lehetőség van alapértelmezett értékek megadására.

A TypeScript 2.3 újdonságairól további részletek itt olvashatók, míg az új verzióra áttérés szokás szerint legegyszerűbben a NuGet csomagkezelővel lehetséges.