A Microsoft a napokban egy új előzetes kiadást tett elérhetővé SQL Server 2017 adatbáziskezelőjéből, ami a szoros értelemben vett adatmanipulációt érintőkön kívül egy további érdekes fejlesztéssel érkezik. A CTP 2-es kiadás ugyanis már tartalmaz egy beépített Python-értelmezőt is, aminek köszönhetően abban alapból és teljes mértékben támogatott módon lehet már ebben a nyelvben is tárolt eljárásokat és függvényeket készíteni.

A Python kódok magában az SQL Server-ben, akár elosztott módon kerülhetnek futtatásra, és képesek az olyan, magasszintű funkciók használatára is, mint az in-memory táblák. Ezt a Microsoft által kifejezetten az SQL Server-hez kifejlesztett, és a korábbi R támogatás RevoScaleR-jéhez hasonló, nagyteljesítményű feldolgozásra optimalizált RevoScalePy csomagon keresztül tehetik meg.

A Python kódok ugyanakkor importálhatnak tetszőleges más, forrásban elérhető csomagokat is. Futtatásukhoz az SQL Server a CPython 3.5-ös verzióját használja fel.

Az új Python bővítés a Microsoft SQL Server 2017 CTP 2-ben érhető el. Az újítás az SQL Server minden kiadásában használható lesz, beleértve az ingyenes Express változatot is.